Sök till Jönsbergska

Per Blomberg

Per Blomberg

Ansvarar för drift, underhåll och utveckling av Jönsbergska Idrottsskolans hemsida. Vidare utvecklar han systemet Nova, som innehåller närvaro, bedömning och mycket annat. 

Webbadress:

Vecka 41 år 5

Hej!

Veckorna springer förbi och eleverna närmarna sig med stormsteg ett välförtjänt höstlov, men dessförinnan väntar följande saker för eleverna i åk 5:

Engelska – De muntliga redovisningarna av dialogerna påbörjas med start på tisdag 16/10 och fortsätter löpande under veckan.

NO – Prov om människokroppen, främst blodet, andningen och matspjälkningen på onsdag 17/10. Checklista över vad man ska kunna till provet finns på OneDrive.

SO – Prov i samhällsekonomi på torsdag 18/10. Läs på instuderingsfrågorna och ekonomihäftet. Informationspapper finns på OneDrive.

Svenska – Läser fröken Europa och arbetar med boken.

Matematik – Eleverna arbetar med decimaltal.

Musik – Tränar ackordspel på gitarr och piano. Ska efter det få börja skapa musik. Luciahäftet finns på OneDrive, träna mycket på sångerna hemma!

Bild – Skapar bilder utifrån kubism, surrealism, expressionism och impressionism.

Idrott – Den här veckan har vi påbörjat vår inomhusperiod där temat fram till jullovet kommer att vara basket, gymnastik och dans. I dansen kommer eleverna klassvis att få sätta ihop en varsin stafettdans.

Vecka 43 är det temavecka vilket innebär att det är andra tider som gäller. Eleverna går då i skolan mellan kl.08.30 – 14.30. Temat är IT och media.

Vi kan med glädje även meddela att killarna tagit sig vidare i skol-SM i fotboll efter vinst mot Klingsborsskolan med 5-0 och sedan mot Prolympia med 1-0.

Fredagen den 9:e november öppnas Jönsbergskas Café upp för Halloween-disco. Utklädnad uppmuntras där alla vampyrer, häxor och spöken är välkomna. Under kvällen anordnas disco, tävling och spökvandring m.m. Kiosken håller öppet för godsaker. Detta gäller för elever i årskurs 4 - 6 på Jönsbergska Idrottsskolan. Har du ett syskon eller en kompis som vill följa med är de också välkomna. Halloween-discot håller på mellan kl. 18:30-21:00. Inträde 20 kr, vi tar även Swish. Hoppas vi ses den 9:e! /Era värdar, 8A

Andra viktiga datum under höstterminen:

v.43 – Temavecka (IT och media)
v.44 – Höstlov 
21 november – Föräldraråd kö. 18.30
11 - 17 december – Temavecka (Språk)
13 december – Lucia och rörelseverk 
18 december – Innefotbollsturnering 
19 december – Julavslutning i Matteus kyrka kl.15.30 - 17.00
Vi handledare i åk 5 önskar er alla en trevlig helg!
/Patrik, Lisen, Joel och Alex

Vecka 41 år 9

Hej på er.

PRAO

Nästa vecka går eleverna ut på PRAO. De får med sig en uppgift som ska genomföras under PRAO-veckorna. Den delas ut på skolan och finns även på OneDrive. Sista inlämningsdag är fredag 9 november.

Gymnasieval

Nu börjar snart den intensiva perioden för niorna i samband med stundande gymnasieval. På www.gymnasiestudera.se finns det datum och tider för öppet hus på gymnasieskolorna. Lördag 13 oktober mellan klockan 9:00 och 14:00 är det Gymnasiemässan i teknikhallen på Östgötaporten. Där finns samtliga gymnasieskolor representerade i form av personal och elever. Jag rekommenderar att frigöra tid för att besöka den här mässan.

Läxa

Musik: 9B har under praktikperioden och höstlovet på sig att skicka in en digital sånginspelning via röstmemo på telefonen. Detta för att bedöma elevens säkerhet i att följa en melodi med rytm och tonhöjd. Uppgiften är anpassad eftersom eleven får uppbackning i sin sång både gällande musik och bakgrundssång av originallåten som spelas upp på annan enhet samt väljer en låt som de själva anser att de kan och passar deras sätt att sjunga. De har också möjlighet att pröva och ompröva inspelningen tills eleven själv känns sig nöjd innan inlämning. Detta har också varit önskvärt från elever tidigare istället för att sjunga upp live inför undervisande lärare som för vissa kan kännas obekvämt. Sångens längd behöver inte vara längre än en vers eller refräng. Eleven mejlar därefter inspelningen till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., lycka till!

Engelska (Silvies grupp): Till vecka 45 är det läxa på oregelbundna verb. Finns på OneDrive.

Moderna språk, tyska: Läxa under praoperioden är att detaljplanera kommande skrivuppgift. Instruktioner för hur arbetet ska planeras delades ut i pappersform under onsdagen v. 41. Instruktionerna finns också delat på OneDrive, i en mapp med namnet "Meine Reise nach Berlin". Planeringen ska delas med Langer på OneDrive innan vecka 45, men helst innan höstlovet. Viel Glück!

Moderna språk, spanska (Luisas grupp): Läsa klart spanskaboken under PRAO:n. Förhör efter lovet.
Moderna språk, spanska (Tapias grupp): Läsa klart spanskaboken under PRAO:n. Förhör efter lovet.

Prov

Mu: Komplettering av musikprovet för 9B genomförs tisdag 6 november på stugtid.
SO: 9B torsdag 8 november och 9A fredag 9 november. Eleverna har fått information om provet och det finns även på OneDrive.
SO: 9B torsdag 22 november och 9A fredag 23 november.

Viktiga datum under höstterminen

13 oktober – Gymnasiemässa, teknikhallen på Östgötaporten klockan 9:00-14:00
Vecka 42 och 43 – PRAO
Vecka 44 – Höstlov
21 november – Föräldraråd
11-14 december – Temavecka
13 december – Lucia och rörelseverk
18 december – Innefotbollsturnering
19 december – Julavslutning i Matteus kyrka

Trevlig helg
Annette, Johan, Rebecca, Sandra och Silvie

Vecka 41 år 6

Hej alla elever och föräldrar!

Tiden bara rusar förbi och nästa vecka har vi kommit till den sista ordinarie skolveckan innan höstlovet. Vecka 43 är det temavecka. Information om den kommer med nästa veckobrev. Vi vill med detta veckobrev ytterligare en gång påminna om att fylla i skolenkäten. Information angående den har ni fått via mail. Sista dag att fylla i den är den 19/10. Tack på förhand!

Köket informerar:

Hållbarhetsvecka vecka 42 - Vår standard året runt i framtiden!

Målet med veckan är att skapa medvetenhet om vad vi kan göra för att påverka vårt ekologiska fotavtryck. Vi vill visa hur man på sin förskola eller skola kan ersätta eller delvis ersätta råvaror med klimatsmartare alternativ och hur man kan ta hand om den mat som blir över. Det handlar om olika val vi gör både innan, under och efter maten. Hållbarhet när det gäller mat kan handla om att se över sina transporter, välja rätt råvaror, se över sitt matsvinn, källsortera samt utbilda och öka kunskapen bland både kockar, övrig personal och barnen i skolan. Det är i skolan som vi har de bästa förutsättningarna att ge barnen de rätta verktygen för resten av livet. Ny måltidspolicy som uppmuntrar till mer ekologisk och växtbaserad mat. Vi försöker med nya riktlinjer bygga in hållbarhetsperspektivet på ett tydligare sätt genom att öka andelen ekologiska och vegetabiliska alternativ. Vår tanke är att policyn ska vara ett levande och användbart dokument som vi kan utveckla efter hand. Policyn ska vara till hjälp för våra kockar i deras arbete. Hållbarhetsmeny med smarta alternativ. Till hållbarhetsveckan har vi tagit fram en klimatanpassad meny som består av välkända rätter med en hållbar tvist. Till exempel har vi minskat mängden rött kött och ersatt klassiska tillbehör med mer hållbara alternativ som ska väcka nyfikenhet och öka kunskaperna Vi vill skapa intresse och på så vis stimulera till nya arbetssätt. Men precis som när man börjar träna en sport, kan man inte gå ut stenhårt på direkten och förändra hela sin matlagning över en natt. Hållbarhetsveckan ska vara vår standard året runt i framtiden, men just nu är vår ambition att väcka nyfikenhet och öka kunskaperna om hur man kan ersätta vissa produkter mot mer hållbara alternativ. Bästa tipset är att sänka animaliska proteiner med femtio procent. Det betyder inte att man behöver ha en massa vegetariska dagar. Att byta ut en del av köttet mot linser och bönor är superenkelt men ger enorm effekt.

Halloweendisco!

Fredagen den nionde november öppnas Jönsbergskas Café upp för Halloweendisco. Utklädnad uppmuntras där alla vampyrer, häxor och spöken är välkomna. Under kvällen anordnas disco, tävling och spökvandring m.m. Kiosken håller öppet för godsaker. Gäller för elever i årskurs fyra till sex på Jönsbergska. Har du ett syskon eller en kompis som vill följa med är de också välkomna. Halloweendiscot håller på mellan klockan 18.30-21.00. Inträde 20 kronor, vi tar även Swish. Hoppas vi ses! Hälsningar från era värdar i klass 8A.

Läxor till vecka 41:
 
Tyska – Läxa till tisdag v. 42 är att repetera efter eget behov. Tisdag vecka 45 är det nämligen dags för ditt första prov i tyska. På OneDrive finns nu en mapp som heter "Repetition, ABB 1, åk 6". Där hittar du en översikt (ett word-dokument) med delar som du ska repetera. Där hittar du även de glosor som tidigare lagts ut på OneDrive. OBS! Många av glosorna hittar du endast i textboken (sidangivelse finns i översikten). Se den här veckans läxa som en chans att träna inför provet. Träna därför mest på det som du hittills tyckt varit svårast. Träna tills du kan förstå, uttala och skriva alla delar i översikten. Som vanligt finns ljudfiler och tillhörande övningar på ovningsmastaren.se. Viel Glück!

Idrott – de elever som ska komplettera idrottsprovet ska göra det under ordinarie idrottslektion på onsdag 17 oktober nästa vecka. Det gäller både klass 6A och 6B.

Trevlig helg!

Önskar era handledare, Per, Martin, Lena, Agneta och Mia

Viktiga datum under höstterminen:

v.43 temavecka
v.47 onsdagen den 21/11 föräldraråd kl. 18.30
v.50-51 Temavecka tisdagen den 11/12 – måndagen den 17/12, torsdagen den 13/12 lucia och rörelseverk. Löpande under den veckan kommer vi även att genomföra muntliga NP.
v.51 tisdagen den 18/12 fotbollsturnering, onsdagen den 19/12 julavslutning i Matteus kyrka kl. 15.30 – 17.00.

Nationella prov år 6

Muntliga prov under veckorna 45-50 (svenska, engelska, matematik).

Skriftliga prov följande datum

Svenska 5/2 samt 7/2 år 2019.
Engelska 8/4 samt 10/4 år 2019.
Matematik 6/5 samt 8/5 år 2019.

Vecka 41 år 8

Hej alla elever och föräldrar!

Nu återstår bara två veckor innan vi ett välförtjänt höstlov. Nästa vecka löper på i vanlig ordning, veckan innan lovet är en TEMA-vecka med fokus på IT/Media.

8A håller på att planera en Halloweendisco 9 november för årskurs 4-6 i syfte att samla in pengar till klassresan. Eleverna har förberett inköp, skrivit inbjudan och informerat klasserna om evenemanget som kommer att hållas in Jönsbergskas café

Läxor:

Eng: Test läs- och hörförståelse Tyska: Under veckan har vi gått igenom och repeterat det grammatiska fenomenet "perfekt". Eleverna har också samlat meningar som beskriver vad de gjort under sitt sommarlov. Läxa till onsdag v. 42 är att strukturera dessa meningar i ett händelseförlopp utspritt på några dagar, för att underlätta för kommande skrivuppgift. Dokumentet ska döpas till "Meine Sommerferien" - (namn) och sedan delas med Langer på OneDrive. Viel Glück!

Spanska: Prov på fredag. Material och inläsning finns på OneDrive.

Tack för gott samarbete era handledare/
Martin Gustafsson, Dennis Svensson, Christoffer Hagsell, Luisa Sandell, Maria Lundberg

HT-18:

V. 43: TEMA-Vecka
V. 44: Höstlov
V. 47 onsdag 21/11: Föräldraråd 18.30
V. 50: TEMA-Vecka
V. 51: tisdag 18/12: Innefotbollsturnering, onsdag 19/12 Julavslutning Matteus Kyrka kl. 15.30-17.00

Per Blomberg