Sök till Jönsbergska

Per Blomberg

Per Blomberg

Ansvarar för drift, underhåll och utveckling av Jönsbergska Idrottsskolans hemsida. Vidare utvecklar han systemet Nova, som innehåller närvaro, bedömning och mycket annat. 

Webbadress:

Vecka 38 år 6

Hej alla elever och föräldrar!

Den här veckan har vi haft den här terminens föräldramöte, alltid mycket trevligt att träffa alla föräldrar! Protokoll från föräldramötet är bifogat i detta veckobrev. Om ni är intresserade av att veta vad som diskuterades i respektive basgrupp vänligen kontakta någon i årets föräldragrupp.

Nästa vecka rullar lektionerna på som vanligt med undantag av att det är orienteringsdag på fredag. Se information nedan. Det som också kan vara värdefullt att veta är att eleverna börjar sin skoldag ca en kvart innan den starttid de har fått.

Vi vill även passa på att påminna om att svara på skolenkäten som genomförs på uppdrag av Skolinspektionen med start måndag den 24/9. Mer information kommer till er kännedom via mail. Tack på förhand!

Orientering år 4-7

Fredagen den 28 september är det dags för den årliga orienteringsdagen. Start och mål är vid Tjalvegården uppe i Vrinneviskogen. År 4-5 springer en poängorientering med 12 kontroller runt 2,5 km-slingan och år 6-7 har 25 kontroller belägna runt 5 km-slingan. Alla elever/par får en egen starttid. Startlistor sätts upp på anslagstavlan i cafét under nästa vecka. Eleverna har inga lektioner innan orienteringen utan förväntas byta om, lämna sin väska i skåpet och jogga upp till Tjalvegården i god tid innan sin starttid. Lektionerna återupptas efter dusch och lunch. Idrottslärarna på skolan ansvarar för start och mål. Utöver dessa kommer det finnas övrig personal som rör sig runt i skogen. Maxtid att springa är 100 minuter. Ta med klocka!

Information från köket

Hållbarhetsvecka vecka 42 - Vår standard året runt i framtiden!

Målet med veckan är att skapa medvetenhet om vad vi kan göra för att påverka vårt ekologiska fotavtryck. Vi vill visa hur man på sin förskola eller skola kan ersätta eller delvis ersätta råvaror med klimatsmartare alternativ och hur man kan ta hand om den mat som blir över. Det handlar om olika val vi gör både innan, under och efter maten. Hållbarhet när det gäller mat kan handla om att se över sina transporter, välja rätt råvaror, se över sitt matsvinn, källsortera samt utbilda och öka kunskapen bland både kockar, övrig personal och barnen i skolan. Det är i skolan som vi har de bästa förutsättningarna att ge barnen de rätta verktygen för resten av livet. Ny måltidspolicy som uppmuntrar till mer ekologisk och växtbaserad mat. Vi försöker med nya riktlinjer bygga in hållbarhetsperspektivet på ett tydligare sätt genom att öka andelen ekologiska och vegetabiliska alternativ. Vår tanke är att policyn ska vara ett levande och användbart dokument som vi kan utveckla efter hand. Policyn ska vara till hjälp för våra kockar i deras arbete. Hållbarhetsmeny med smarta alternativ. Till hållbarhetsveckan har vi tagit fram en klimatanpassad meny som består av välkända rätter med en hållbar tvist. Till exempel har vi minskat mängden rött kött och ersatt klassiska tillbehör med mer hållbara alternativ som ska väcka nyfikenhet och öka kunskaperna Vi vill skapa intresse och på så vis stimulera till nya arbetssätt. Men precis som när man börjar träna en sport, kan man inte gå ut stenhårt på direkten och förändra hela sin matlagning över en natt. Hållbarhetsveckan ska vara vår standard året runt i framtiden, men just nu är vår ambition att väcka nyfikenhet och öka kunskaperna om hur man kan ersätta vissa produkter mot mer hållbara alternativ. Bästa tipset är att sänka animaliska proteiner med femtio procent. Det betyder inte att man behöver ha en massa vegetariska dagar. Att byta ut en del av köttet mot linser och bönor är superenkelt men ger enorm effekt.

Läxor till vecka 39

Tyska - Läxa till tisdag v. 39: Repetera de glosor vi haft hittills. Fokusera på kapitel 1a och 2a. Du ska också lära dig fler sätt att svara på frågan om hur du mår. Dessa glosor hittar du i kapitel 2b. Du ska också kunna vad Tyskland, Österrike och Schweiz heter på tyska, samt hur dessa länders flagga ser ut, se kapitel 2d. Som vanligt hittar du ljudfiler och övningar på "ovningsmastaren.se". Du hittar också de nya glosorna på samma papper som gavs ut inför v. 38. Pappret finns även på OneDrive. Glosförhöret kommer bestå av korta konversationer som ska översättas från svenska till tyska. Konversationerna baseras på de glosor vi hittills jobbat med. Viel Glück!

Engelska – Luisas grupp - Glosor+ läsa och höra texten: "You are what you eat" (s.16-17) Silvies grupp - text och glosor till fredag v.39. Allt finns på OneDrive.

Spanska - Kunna siffrorna 0-30 på spanska. Ni hittar dem på sidan 85 i boken.

Svenska - Svenska år 6 - Förra veckan var vi på biblioteket och lånade böcker. Eleverna får läsa ett par lektioner varje vecka, men de flesta behöver läsa lite hemma varje vecka. Hela boken ska vara utläst måndag vecka 41, då vi har bokprov.

Idrott - Den 27 september v. 39, har åk 6 (båda klasserna) prov i idrott. Provet handlar om skador och framför allt om förebyggande av skador. Onsdagen v. 37 hade vi en teoretisk genomgång. En Powerpoint att plugga på finns utlagt på OneDrive. Eleverna har även fått powerpointen i pappersformat. Plugga ordentligt, då detta bedöms i ett separat kunskapskrav! Lycka till!

Trevlig helg!
Önskar era handledare, Per, Martin, Lena, Agneta och Mia

Viktiga datum under höstterminen:

v.39 fredagen den 28/9 – orienteringsdag åk 4-7
v.40 onsdagen den 3/10 föräldraråd kl. 18.30
v.43 temavecka
v.47 onsdagen den 21/11 föräldraråd kl. 18.30
v.50-51 Temavecka tisdagen den 11/12 – måndagen den 17/12, torsdagen den 13/12 lucia och rörelseverk. Löpande under den veckan kommer vi även att genomföra muntliga NP.
v.51 tisdagen den 18/12 fotbollsturnering, onsdagen den 19/12 julavslutning i Matteus kyrka.

Nationella prov år 6

Muntliga prov under veckorna 45-50 (svenska, engelska, matematik).

Skriftliga prov följande datum

Svenska 5/2 samt 7/2 år 2019.
Engelska 8/4 samt 10/4 år 2019.
Matematik 6/5 samt 8/5 år 2019.

Vecka 38 år 8

Hej alla elever och föräldrar!

Tack för ett trevligt föräldramöte i tisdags. Ni som tyvärr missade denna termins föräldramöte kan ta del av anteckningar via mejlen där ni också har fått information kring mejllistor, trivsellistor och annat som är bra att ha inför framtida planering och kontakt.

Orientering

Fredagen den 5 oktober är det dags för den årliga orienteringsdagen. Start och mål är vid Lillsjöstugan i Jursla. Det är en poängorientering med 25 kontroller. Alla elever får en egen starttid. Startlistor sätts upp på anslagstavlan i cafét under nästa vecka. Eleverna transporterar sig själva ut till Lillsjön och förväntas vara på plats minst 15 minuter innan sin starttid. All ordinarie undervisning utgår den här dagen och eleverna får sluta direkt efter sitt lopp. Maxtid att springa är 100 minuter. Ta med klocka! Vi hoppas på en rolig dag i skogen!

Fotbollsmatch

Vi påminner återigen att vi på Jönsbergska Idrottsskolan genom ett samarbete med IFK Norrköping kan erbjuda alla skolans elever gratis inträde på ännu en spännande hemmamatch: IFK Norrköping – Malmö FF den 26/9 kl. 19.00.

Samling sker utanför Entré 2 kl. 18.45 (vi sitter sedan på sektion O). Personal från skolan tar emot era barn och finns med på läktaren under hela matchen. Vi sitter samlat men vi påminner redan nu om att vi är gäster och det är viktigt att vi inte skräpar ned på läktaren. Kom gärna i Jönsbergskakläder till matchen.

För våra yngsta elever i år 4 och 5 finns det möjlighet att få ta med en vårdnadshavare. Vårdnadshavare som vill medfölja mailar till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast den 20/9.

Eleverna får ut biljetterna i skolan på matchdagen. I halvtid kommer det visas ett trevligt videoklipp på storbildsskärmen, det får ni inte missa! Efter matchen går vi tillsammans ut från arenan så kom och möt upp era barn utanför entré 2 direkt efter slutsignal. Heja IFK!

Läxor:

Tyska

Till onsdag v.39 ska eleverna göra klart arbetsbladen som delats ut. Dessa handlar om bestämd/obestämd artikel och eleven ska använda ordböcker eller onlineordböcker för att ta reda på rätt artikel. Det handlar även om possesivpronomen (min, din, osv) samt om hur man säger ingen/inget.

Spanska

Elevern har glosor + läsa och lyssna tillhörande text "Una clase de espanol". Glosorna och länken till ljudfilen ligger på mappen SPANSKA ÅK8 på One drive.

Engelska

Silvies och Marias grupp har glosor (oregelbundna verb) i läxa till fredag v.39.

Luisas grupp har också glosor + att läsa och lyssna på tillhörande text "Careers chat". Glosorna och länken till ljudfilen ligger på mappen ENGELSKA ÅK8 på One drive.

Svenska

8B har i läxa att läsa kapitel 9-14 sidorna 64-121 till måndag 24/9.

NO

På tisdag har år 8 ett prov i NO. Som ni säkert vet så är det ordinarie NO-provet inlagt längre fram enligt provschemat. Klasserna tog dock ett gemensamt beslut om att det skulle bli för tungt att ta hela kemiavsnittet i ett och samma prov och ville därför istället dela upp det på två tillfällen. Det påtalades att detta inte skulle skrivas in i provschemat, provdatumet har istället stått uppskrivet på tavlan i respektive klassrum sedan två veckor tillbaka. Hoppas att det inte ställt till det för någon.

Tack för gott samarbete era handledare/
Martin Gustafsson, Dennis Svensson, Christoffer Hagsell, Luisa Sandell och Maria Lundberg

HT-18:

V. 40 onsdag 3/10: Föräldraråd kl. 18.30, Orienteringsdag fredag 5/10
V. 43: TEMA-Vecka
V. 44: Höstlov
V. 47 onsdag 21/11: Föräldraråd 18.30
V. 50: TEMA-Vecka
V. 51: tisdag 18/12: Innefotbollsturnering, onsdag 19/12 Julavslutning Matteus Kyrka kl. 15.30-17.00

Vecka 38 år 9

Hej på er.

Orientering

Fredag 5 oktober är det dags för den årliga orienteringsdagen. Start och mål är vid Lillsjöstugan i Jursla. Det är en poängorientering med 25 kontroller. Alla elever får en egen starttid. Startlistor sätts upp på anslagstavlan i cafét under nästa vecka. Eleverna transporterar sig själva ut till Lillsjön och förväntas vara på plats minst 15 minuter innan sin starttid. All ordinarie undervisning utgår den här dagen och eleverna får sluta direkt efter sitt lopp. Mat serveras på skolan om eleverna önskar annars äter man inte på skolan. Maxtid att springa är 100 minuter. Ta med klocka! Vi hoppas på en rolig dag i skogen!

Föräldramöte

Vi har haft föräldramöte den här veckan och det var god uppslutning från föräldrarna vilket är uppskattat. Gymnasieinformationen kommer läggas ut på hemsidan under fliken dokument-->SYV för er att ta del av innehållet. Anteckningarna från mötet finns längst ner i detta utskick.

Fotbollsmatch

Vi har glädjen att meddela att Jönsbergska Idrottsskolan genom ett samarbete med IFK Norrköping kan erbjuda alla skolans elever gratis inträde på ännu en spännande hemmamatch: IFK Norrköping – Malmö FF den 26 september klockan 19:00. Samling sker utanför Entré 2 klockan 18:45 (vi sitter sedan på sektion O). Personal från skolan tar emot era barn och finns med på läktaren under hela matchen. Vi sitter samlat men vi påminner redan nu om att vi är gäster och det är viktigt att vi inte skräpar ned på läktaren. Kom gärna i Jönsbergskakläder till matchen.

Eleverna får ut biljetterna i skolan på matchdagen. I halvtid kommer det visas ett trevligt videoklipp på storbildsskärmen, det får ni inte missa! Efter matchen går vi tillsammans ut från arenan så kom och möt upp era barn utanför entré 2 direkt efter slutsignal. Heja IFK!

Ansökan inför år 4 höstterminen 2019

Vi vill påminna vårdnadshavare som har barn födda 2009 och/eller vårdnadshavare som har bekanta med barn i den aktuella årsgruppen att det nu är högtid att ansöka om elevplats inför ht 2019 på Jönsbergska Idrottsskolan. Under vecka 42 skickas information om antagningsprocessen ut till sökande elever inför år 4 höstterminen 2019. Om sökande elever saknar information i brevlådan efter novemberlovet ombeds de kontakta Jönsbergska Idrottsskolan via mail (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Elevbesöken äger rum under vecka 46 med efterföljande informationsmöte onsdagen den 28 november. Mer information finns att läsa i brevet som skickas hem under vecka 42. Ansökningshandlingar finns på www.jonsbergska.se. Varmt välkomna!

PRAO

Vecka 42 och 43 kommer eleverna i år 9 genomföra sin PRAO. Glöm inte bort att leta efter plats. Det finns PRAO-lapp att hämta hos handledarna.

Läxa

Engelska (Silvies grupp): Oregelbundna verb. Finns på OneDrive.
Engelska (Agnetas grupp):

Moderna språk, Tyska till tisdag: Gå igenom de arbetsblad vi jobbat med under v. 35 och 36 och se till att du förstår det vi gått igenom (repetition). Göra klart arbetsbladet vi arbetat med under v. 37, som handlar om meningar med modalverb. Viel Glück!

Moderna språk, spanska (Luisas grupp): Glosor+ lyssna och läs med i texten: "Qué has hecho hoy". Glosorna och länken till ljudfilen ligger på mappen SPANSKA ÅK9 (Luisa) på One drive Moderna språk, spanska (Tapias grupp): Glosor till onsdag vecka 39. Finns på OneDrive.

Prov

NO, Biologi del 1: 9A torsdag 27 september och 9B fredag 28 september
Moderna språk: Franska onsdag 3 oktober och Spanska onsdag 3 oktober
Musik: Musiklära och instrumentlära för 9B på torsdag 3 oktober
Matematik: Kapitel 1, tal och algebra, onsdag 10 oktober.
NO, Biologi del 2: 9A torsdag 11 oktober och 9B fredag 12 oktober.
SO: 9B torsdag 8 november och 9A fredag 9 november

Viktiga datum under höstterminen

3 oktober – Föräldraråd klockan 18:30
5 oktober – Orienteringsdag
Vecka 42 och 43 – PRAO
Vecka 44 – Höstlov
21 november – Föräldraråd
11-14 december – Temavecka
13 december – Lucia och rörelseverk
18 december – Innefotbollsturnering
19 december – Julavslutning i Matteus kyrka

Anteckningar från föräldramötet

Föräldramöte 9A och 9B Jönsbergska Idrottsskolan 20180919

Lärarna hälsar alla välkomna till dagens föräldramöte.

Johan går igenom aktuell information som gäller för 9:orna nu när de ska välja program till gymnasieskolan, Johan presenterar en Power Point presentation som kommer att skickas till alla föräldrar via mail.

Skolinspektionen gör en skolenkät undersökning, detta görs med jämna mellan rum och elever samt föräldrar från årskurs 5 och 9 kommer att få svara på enkäten, den kommer att skickas ut i slutet av september, svarstiden är mellan den 24 september till den 19 oktober. Alla föräldrar kommer att få ett mail med inloggningsuppgifter.

Under punkten ”kvalitetsarbete och likabehandling” så arbetar skolan med att stärka gemenskapen i fadderslingorna samt en trygghetsenkät på skolan, man försöker att ha rastvakter och högre personalnärvaro på t.ex. fotbollsplan. Man arbetar också med värdegrunden och man har börjat ställa högre kvar på att eleverna ska följa den. Man har också börjat arbeta med att öka acceptansen i de olika åldrar, d.v.s. om man har en dator eller språksvårigheter så är det inget hinder. Personalen har även börjat tänka på hur man bemöter och tilltalar eleverna, så att det inte blir fel eller tokigt.

Skolan har börjat med att ha värdegrunden i fokus, vilket innebär att i vissa lägen så har man noll tolerans, det blir ett samtal hem vid t.ex. mobilen är framme och den omhändertas av läraren, tugga tuggummi, m.m.

Det kommer att bli konsekvenser om man bryter mot värdegrunden, lärarna har tagit upp detta med 9:orna. Talat om att de är förebilder och ska föregå med gott exempel eftersom de går sista året på skolan, efter att man införde och samtalade med eleverna om värdegrunden och reglerna, så har det blivit bättre.

Föräldrarådet träffas dessa datum: 3/10, 21/11, 30/1 och 24/4 kl.18.30.

Representanter:

9A Pernilla Lindahl, Ers: Paulina Malteskog
9B Helena Berg, Ers: Hanna Nixon

Orienterings friluftsdag kommer att ske den 5 oktober i Jursla, på Lillsjön, den dagen är det ingen undervisning, mat serveras på skolan om man önskar det. Man börjar och slutar skolan i Jursla, startider kommer och man får ta sig dit för egen maskin. Prao vecka 42 och vecka 43. Eleverna kommer att få en prao uppgift innan de ska ut på prao, lärarna hoppas att alla hittar praoplats, annars får man höra av sig till skolan så snart man kan, gärna inte veckan innan.

I denna diskussion så kom de fram en idé, att man kunde be skolan ta in olika arbetskategorier som kan komma och berätta om vad de arbetar med. Det är svårt att hitta prao plats i denna ålder.

Nationella prov

De muntliga proven är nu till hösten och skriftliga är till våren. Viktigt att tänka på om man ska ha semester eller liknande.

Sv. 12/3 och 14/3
Eng. 9/4 och 11/4
Ma. 15/5 och 17/5
No. 3/4 och v.11
So. 7/5 och 9/5

Vinterresan för årskurs 9 är preliminärt bokad till den 24-28/3 -2019 och den kommer att gå till IDRE. Mer information kommer.

Vi diskuterade frågan: ” om att lämna skolområdet”?

Lärarna talade om för oss att ibland så har eleverna långa uppehåll och det är då man vill gå iväg. För att kunna göra detta så måste man följa värdegrunden annars så får man inte gå iväg. Eleverna sköter detta ganska bra enligt lärarna. Man har infört en typ av pricksystem, så om man har en prick då kan man inte gå iväg från skolan.

Vad tycker vi föräldrar? Helt OK, om det är stora uppehåll så att man hinner tillbaka till skolan under tiden.

Att gå till Cirkel K? Efter diskussion i klassrummet har vi kommit överens att de får gå till ICA i Vilbergen eller till Cirkel K på torsdagar.

Många elever har sagt hemma att maten har blivit bättre på skolan. Föräldramöte till våren är satt preliminär till vecka 11, men det går att ändra datum. Frågan om att ta med matsäck till skolan kom upp, det kan vara så att vissa elever inte vill spara mat. Då finns det möjlighet att ta med matsäck och lägga den i kylskåpet, inga problem. Lärarna tackar för visat intresse och vi delas upp i respektive klass.

Minnesanteckningar
Paola Valdes Salas

Trevlig helg
Annette, Johan, Rebecca, Sandra och Silvie

Vecka 38 år 4

Hej alla elever och föräldrar!

Ännu en vecka av höstterminen har passerat och barnen har nu blivit riktigt varma i kläderna. Att hålla koll på sina skåpsnycklar, sitt schema med tillhörande tider samt lokaler är inga problem. Beröm era barn!

Vi har lämnat ut några extra blanketter om GDPR och godkännande för överlämnade av information från år 3. Några har lämnat godkännandet till den förra skolan, men vi behöver ha lappen här och därför skickas en ny blankett ut till berörda.

Orientering år 4-7

Fredagen den 28 september är det dags för den årliga orienteringsdagen. Start och mål är vid Tjalvegården uppe i Vrinneviskogen. År 4-5 springer en poängorientering med 12 kontroller runt 2,5 km-slingan och år 6-7 har 25 kontroller belägna runt 5 km-slingan. Alla elever/par får en egen starttid. Startlistor sätts upp på anslagstavlan i cafét under nästa vecka. Eleverna har inga lektioner innan orienteringen utan förväntas byta om, lämna sin väska i skåpet och jogga upp till Tjalvegården i god tid innan sin starttid. Lektionerna återupptas efter dusch och lunch.

Idrottslärarna på skolan ansvarar för start och mål. Utöver dessa kommer det finnas övrig personal som rör sig runt i skogen. Maxtid att springa är 100 minuter. Ta med klocka! Vi hoppas på en rolig dag i skogen.

Eftersom idrotten utgår på eftermiddagen gör vi en omflyttning i schemat. Detta innebär att hela årskurs 4 kommer att sluta klockan 14.00.

Klassinformation 4A

Det saknas fortfarande några mailadresser till föräldrar i år 4A. Varje förälder/familj ombeds mejla kassören Peter Hörnstedt (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) följande:

Barnets namn
Sitt namn
Mailadressen som ni vill att han mejlar på (helst både mammans och pappans) samt mobilnummer (helst både mamma & pappa). Detta lägger Peter in i ett excel-ark och skapar även en egen mejlgrupp.

Matchdags!

Vi vill påminna om IFK:s hemmamatch nästa vecka. Skolan erbjuder, i samarbete med IFK Norrköping, alla skolans elever gratis inträde på ännu en spännande hemmamatch: IFK Norrköping – Malmö FF den 26/9 kl. 19.00.
Samling sker utanför Entré 2 kl. 18.45 (vi sitter sedan på sektion O). Personal från skolan tar emot era barn och finns med på läktaren under hela matchen. Vi sitter samlat men vi påminner redan nu om att vi är gäster och det är viktigt att vi inte skräpar ned på läktaren. Kom gärna i Jönsbergskakläder till matchen. Eleverna får ut biljetterna i skolan på matchdagen. I halvtid kommer det visas ett trevligt videoklipp på storbildsskärmen, det får ni inte missa! Efter matchen går vi tillsammans ut från arenan så kom och möt upp era barn utanför entré 2 direkt efter slutsignal. Heja IFK!

Information från Styrelsen

Vi vill påminna vårdnadshavare som har barn födda -09 och/eller vårdnadshavare som har bekanta med barn i den aktuella årsgruppen att det nu är högtid att ansöka om elevplats inför ht 2019 på Jönsbergska Idrottsskolan. Under v.42 skickas information om antagningsprocessen ut till sökande elever inför år 4 höstterminen 2019. Om sökande elever saknar information i brevlådan efter novemberlovet ombeds de kontakta Jönsbergska Idrottsskolan via mail (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Elevbesöken äger rum under v.46 med efterföljande informationsmöte onsdagen den 28/11. Mer information finns att läsa i brevet som skickas hem under v.42. Ansökningshandlingar finns på www.jonsbergska.se. Varmt välkomna!

Läxor

Engelska - Båda grupperna har glosor och text i läxa till torsdag v.39.

Trevlig helg önskar Sofie, Katja, Joel, Simon och Eva.

Datum att hålla reda på under höstterminen:

v. 39 fredagen den 28/9 orienteringsdag åk 4-7
v. 40 onsdagen den 3/10 föräldraråd kl. 18.30
v. 43 temavecka
v. 44 höstlov
v. 47 onsdagen den 21/11 föräldraråd kl. 18.30
v. 50 temavecka, torsdagen den 13/12 lucia och rörelseverk
v. 51 tisdagen den 18/12 fotbollsturnering, onsdagen den 19/12 julavslutning i Matteus kyrka 15.30-17.00.

Per Blomberg