Sök till Jönsbergska

Per Blomberg

Per Blomberg

Ansvarar för drift, underhåll och utveckling av Jönsbergska Idrottsskolans hemsida. Vidare utvecklar han systemet Nova, som innehåller närvaro, bedömning och mycket annat. 

Webbadress:

Vecka 37 år 4

Hej!

Nu har nästan alla föräldrar varit på informationssamtal och det känns som rutiner börjar falla på plats. Den här veckan avslutades med ett arbete i fadderslingorna. Uppgiften bestod i att måla en sagokarta utifrån en orienteringskarta. Arbetet i fadderslingor är en del i vårt trygghetsarbete på skolan. Syftet är att stärka gemenskapen mellan eleverna över årskurserna. Vi arbetar i fadderslingorna några gånger varje termin. Skolarbete – Här följer en kort info om vad vi arbetar med just nu i de olika ämnena: So - Vi har precis avslutat vårt arbete kring valet 2018 och ska nu fortsätta med temat familjen. Vi kommer arbeta med hur olika familjer kan se ut, skyddsnät i samhället tex. BRIS och barns rättigheter. Eleverna kommer även få redovisa och prata om sin egen familj. För att lyckas med redovisningen ska alla elever ta med sig 10 bilder till fredagen den 21 september. Gärna en bild från varje levnadsår 0-10år, gärna bilder på alla i familjen, men eleverna väljer själva. Bilderna kommer skickas hem igen men ni får gärna göra kopior och skicka med eller maila mig så hjälper jag er att skriva ut bilderna ifall ni är rädda om några bilder. I läxan ingår även att ni som föräldrar berättar om deras uppväxt kopplat till bilderna, tex. första ord, lärde sig gå, något pinsamt eller roligt som eleverna sen kan använda sig av.

Ma – Vi arbetar mycket med addition och subtraktion. Eleverna har ett veckobeting att bli färdiga med. I boken finns det tre steg. Varje elev ska göra två steg, antingen ett och två (grundläggande nivå), eller två och tre (mer än grundläggande nivå). Nu i början testar vi oss fram vilken nivå som passar respektive elev.

No – Vi arbetar med Biologi och pratar om naturen.

Sv – Vi har pratat om studieteknik. Nästa vecka startar vi ett sagotema. Eleverna har dessutom alltid en skönlitterär bok som de läser i varje vecka. Det går alldeles utmärkt att ta med en bok hemifrån för den som vill. Annars hjälper vi till att välja en passande bok i skolan.

Eng - Vi arbetar i boken med ämnen som exempel: siffror, hälsningsfraser, familjen och artighetsfraser. Eleverna har text och glosor i läxa till varje torsdag. Nu i början får de ut glosorna i pappersform. Senare kommer de läggas ut på onedrive. Mer info efter att alla fått ett mejlkonto. De ska ta hem textboken och läsa och översätta texten. De ska alltid ta med engelskaboken till skolan.

Idrott – I idrotten har vi delat in läsåret i fem perioder där vi under varje period fokuserar på två – tre olika idrotter. Under den här första perioden arbetar vi med racketspel och orientering. Utöver dessa idrotter har vi alltid lek och blandad fysträning som kan vara kondition, styrka, rörlighet, koordination etc. Vi har även vissa teoretiska uppgifter varje läsår. Fredagen den 28 september har vi en orienteringsdag för år 4-7 i Vrinneviskogen. Mer info kommer i nästa veckobrev.

Fotboll - Vi har glädjen att meddela att Jönsbergska Idrottsskolan genom ett samarbete med IFK Norrköping kan erbjuda alla skolans elever gratis inträde på ännu en spännande hemmamatch: IFK Norrköping – Malmö FF den 26/9 kl. 19.00. Samling sker utanför Entré 2 kl. 18.45 (vi sitter sedan på sektion O). Personal från skolan tar emot era barn och finns med på läktaren under hela matchen. Vi sitter samlat men vi påminner redan nu om att vi är gäster och det är viktigt att vi inte skräpar ned på läktaren. Kom gärna i Jönsbergskakläder till matchen. För våra yngsta elever i år 4 & 5 finns det möjlighet att få ta med en vårdnadshavare. Vårdnadshavare som vill följa med mailar till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast den 20/9. Eleverna får ut biljetterna i skolan på matchdagen. I halvtid kommer det visas ett trevligt videoklipp på storbildsskärmen, det får ni inte missa! Efter matchen går vi tillsammans ut från arenan så kom och möt upp era barn utanför entré 2 direkt efter slutsignal. Heja IFK!

Ansökan inför år 4 höstterminen 2019 - Vi vill påminna vårdnadshavare som har barn födda -09 och/eller vårdnadshavare som har bekanta med barn i den aktuella årsgruppen att det nu är högtid att ansöka om elevplats inför ht 2019 på Jönsbergska Idrottsskolan. Under v.42 skickas information om antagningsprocessen ut till sökande elever inför år 4 höstterminen 2019. Om sökande elever saknar information i brevlådan efter novemberlovet ombeds de kontakta Jönsbergska Idrottsskolan via mail (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Elevbesöken äger rum under v.46 med efterföljande informationsmöte onsdagen den 28/11. Mer information finns att läsa i brevet som skickas hem under v.42. Ansökningshandlingar finns påwww.jonsbergska.se. Varmt välkomna!

Läxor

SO – Senast fredagen den 21 september ska alla ta med ca. 10 bilder på sig själv och sin familj samt information om bilderna/egna uppväxten.

Engelska – Till torsdag v.38 är det glosor och texten på kap 2.

Trevlig helg!
Sofie Johansson
Katja Körnich
Joel Törndahl
Simon Dogan
Eva Schwartz

Vecka 37 år 6

Hej alla elever och föräldrar!

Den här veckan har vi sprungit skoljoggen och alla elever och vuxna som sprang visade en god kämparanda. Bra jobbat alla! De elever som missade skoljoggen den här veckan kallas till omspring onsdagen den 19 september. Samling utanför idrottshallen ombytta och redo klockan 14.00. Det gäller elever i år 5-9.

Nästa vecka, måndag den 17/9 klockan 18.00 är det dags för den här terminens föräldramöte. Vänligen maila om ni redan nu vet någon fråga ni skulle vilja lyfta. Vi önskar er hjärtligt välkomna!

De elever som missade/ inte hann bli fotograferade får en ny chans på fredag (den 21/9). De får själva gå ner till musiksalen när det passar mellan klockan 08.30 – 11.30.

Matchdax igen!

Vi har glädjen att meddela att Jönsbergska Idrottsskolan genom ett samarbete med IFK Norrköping kan erbjuda alla skolans elever gratis inträde på ännu en spännande hemmamatch: IFK Norrköping – Malmö FF den 26/9 klockan 19.00.

Samling sker utanför Entré 2 klockan 18.45 (vi sitter sedan på sektion O). Personal från skolan tar emot era barn och finns med på läktaren under hela matchen. Vi sitter samlat men vi påminner redan nu om att vi är gäster och det är viktigt att vi inte skräpar ned på läktaren. Kom gärna i Jönsbergskakläder till matchen.

För våra yngsta elever i år 4 och 5 finns det möjlighet att få ta med en vårdnadshavare. Vårdnadshavare som vill medfölja mailar till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast den 20/9.

Eleverna får ut biljetterna i skolan på matchdagen. I halvtid kommer det visas ett trevligt videoklipp på storbildsskärmen, det får ni inte missa! Efter matchen går vi tillsammans ut från arenan så kom och möt upp era barn utanför entré 2 direkt efter slutsignal. Heja IFK!

Information från styrelsen

Ansökan inför år 4 höstterminen 2019

Vi vill påminna vårdnadshavare som har barn födda -09 och/eller vårdnadshavare som har bekanta med barn i den aktuella årsgruppen att det nu är högtid att ansöka om elevplats inför ht 2019 på Jönsbergska Idrottsskolan. Under vecka 42 skickas information om antagningsprocessen ut till sökande elever inför år 4 höstterminen 2019. Om sökande elever saknar information i brevlådan efter novemberlovet ombeds de kontakta Jönsbergska Idrottsskolan via mail (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Elevbesöken äger rum under vecka 46 med efterföljande informationsmöte onsdagen den 28/11. Mer information finns att läsa i brevet som skickas hem under vecka 42. Ansökningshandlingar finns på www.jonsbergska.se. Varmt välkomna!

Läxor till vecka 37

Tyska - Läxa till tisdag v. 38: Kapitel 2a - Wie heißt du? Du ska kunna läsa samt översätta texten. Du ska också kunna uttala och skriva tillhörande glosor. Glosorna har givits ut i pappersform, samt lagts upp på OneDrive. På ovningsmastaren.se kan du som vanligt lyssna på ljudfilen. Gå in på boken "Genau 1" och välj kapitel 2a. Träna också på kapitlet genom att göra de tillhörande onlineövningarna, även detta på ovningsmastaren.se (under punkterna ljudfiler och glosor). Viel Glück!

Engelska – Silvies grupp - text och glosor till fredags v. 38.

Luisas grupp - Glosor+ läsa och höra texten: "Are we nearly there yet?" Glosorna och länken till ljudfilen ligger på mappen ENGELSKA ÅK6 på One drive.

Spanska - Glosor+ lyssna och läs med i texten: "Mi club favorito" Glosorna och länken till ljudfilen ligger på mappen SPANSKA ÅK6 på One drive.

Idrott - Den 27 september v. 39, har åk 6 (båda klasserna) prov i idrott. Provet handlar om skador och framför allt om förebyggande av skador. Onsdagen v. 37 hade vi en teoretisk genomgång. En powerpoint att plugga på finns utlagt på OneDrive. Eleverna har även fått powerpointen i pappersformat. Plugga ordentligt, då detta bedöms i ett separat kunskapskrav! Lycka till!

Trevlig helg!
Önskar era handledare, Per, Martin, Lena, Agneta och Mia

Viktiga datum under höstterminen:

v.35 start utvecklingssamtal
v.38 måndagen den 17/9 – föräldramöte kl. 18.00
v.39 fredagen den 28/9 – orienteringsdag åk 4-7
v.40 onsdagen den 3/10 föräldraråd kl. 18.30
v.43 temavecka
v.47 onsdagen den 21/11 föräldraråd kl. 18.30
v.50-51 Temavecka tisdagen den 11/12 – måndagen den 17/12, torsdagen den 13/12 lucia och rörelseverk. Löpande under den veckan kommer vi även att genomföra muntliga NP.
v.51 tisdagen den 18/12 fotbollsturnering, onsdagen den 19/12 julavslutning i Matteus kyrka.

Vecka 37 år 9

Hej på er.

Idrott

Nästa vecka kommer eleverna även få möjlighet orientera med GPS. Eleverna får gärna förbereda detta genom att ladda hem appen "Hitta ut" i sina mobiler och skapa ett inlogg. Alternativ i form av att springa på en bana kommer erbjudas. Detta gäller 9A på måndag och 9B på onsdag.

Fredag

Nästa vecka kommer eleverna i år 9 att träna orientering i okänd terräng i Smedby som förberedelse inför orienteringsdagen. Båda klasserna springer på fredagen, då tar vi lite tid från BAS:en och eleverna slutar på plats i Smedby ca 15:00. Eleverna tar sig på egen hand till Smedby. Vill man åka kollektivt är det buss 117 från Sprängstensgatan till Södertull och där byter man sedan till 119 och går av vid Hustomtebacken. Samling klockan 13:30 vid busshållplatsen Hustomtebacken. Eleverna ska vara ombytta.

Skoljoggen

I onsdags genomfördes Skoljoggen. Många elever var krassliga eller hade ont lite här och där. Vissa elever kände att de inte hade gjort sitt bästa och några elever kunde inte delta pga. sjukdom. Vi ger därför eleverna möjlighet att springa om Skoljoggen på onsdag nästa vecka (19 september) så alla kan prestera ett resultat som de är nöjda med. Eleverna samlas utanför idrottshallen ombytta och klara klockan 14:00.

Föräldramöte

På onsdag 19 september klockan 18:00 är det föräldramöte i matsalen. Första delen av mötet kommer Johan att prata och informera om gymnasievalet.

Det är också byte av trivselgrupper i båda klasserna. Höstterminen ser ut på följande vis: 9A, föräldrar till följande elever:

Carl Malteskog
Levi Malteskog
Alex Holgersson
Jordan Rapp
Emma Skill

9B, föräldrar till följande elever:

Totte Malm
Joar Nixon
Hedda Persson
Hilda Persson
Alexandros Pie

Fikat till föräldramötet är det klassföräldrarna i 9A som ordnar. Det finns möjlighet att betala med Swish.

Fotbollsmatch

Vi har glädjen att meddela att Jönsbergska Idrottsskolan genom ett samarbete med IFK Norrköping kan erbjuda alla skolans elever gratis inträde på ännu en spännande hemmamatch: IFK Norrköping – Malmö FF den 26 september klockan 19:00. Samling sker utanför Entré 2 klockan 18:45 (vi sitter sedan på sektion O). Personal från skolan tar emot era barn och finns med på läktaren under hela matchen. Vi sitter samlat men vi påminner redan nu om att vi är gäster och det är viktigt att vi inte skräpar ned på läktaren. Kom gärna i Jönsbergskakläder till matchen.

Eleverna får ut biljetterna i skolan på matchdagen. I halvtid kommer det visas ett trevligt videoklipp på storbildsskärmen, det får ni inte missa! Efter matchen går vi tillsammans ut från arenan så kom och möt upp era barn utanför entré 2 direkt efter slutsignal. Heja IFK!

Ansökan inför år 4 höstterminen 2019

Vi vill påminna vårdnadshavare som har barn födda 2009 och/eller vårdnadshavare som har bekanta med barn i den aktuella årsgruppen att det nu är högtid att ansöka om elevplats inför ht 2019 på Jönsbergska Idrottsskolan. Under vecka 42 skickas information om antagningsprocessen ut till sökande elever inför år 4 höstterminen 2019. Om sökande elever saknar information i brevlådan efter novemberlovet ombeds de kontakta Jönsbergska Idrottsskolan via mail (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Elevbesöken äger rum under vecka 46 med efterföljande informationsmöte onsdagen den 28 november. Mer information finns att läsa i brevet som skickas hem under vecka 42. Ansökningshandlingar finns på www.jonsbergska.se. Varmt välkomna!

PRAO

Vecka 42 och 43 kommer eleverna i år 9 genomföra sin PRAO. Glöm inte bort att leta efter plats. Det finns PRAO-lapp att hämta hos handledarna.

Klassinformation

Ansvariga för klasskassorna påminner att det nu är ny termin och därmed dags att betala in terminsavgiften.

För A-klassen är det följande kontonummer som gäller.
Summa: 220 kr/termin
Handelsbanken. Clearingnummer: 6591. Kontonummer: 758 554 508.
Kontoinnehavare: Maria Nilsson och Charlotte Kronander.

För B-klassen är det följande kontonummer som gäller.
Summa: 220 kr/termin
Handelsbanken. Clearingnummer: 6596. Kontonummer: 121 024 768.
Kontoinnehavare: Madelaine Wiklander och Thomas Johanzon.

Läxa

Engelska (Silvies grupp): Oregelbundna verb. Finns på OneDrive.
Engelska (Agnetas grupp): Textboken sidan 13. Läs och skriv minst fem läsförståelsefrågor till fredag.

Moderna språk, Tyska till tisdag: Gå igenom de arbetsblad vi jobbat med under vecka 35 och 36 och se till att du förstår det vi gått igenom (repetition). Göra klart arbetsbladet vi arbetat med under vecka 37 som handlar om meningar med modalverb. Viel Glück!

Moderna språk, spanska: Glosor+ lyssna och läs med i texten: "Qué has hecho hoy". Glosorna och länken till ljudfilen ligger på mappen SPANSKA ÅK9 (Luisa) på One drive

Prov

NO, Biologi: 9A torsdag 27 september och 9B fredag 28 september

Moderna språk: Franska onsdag 3 oktober och Spanska onsdag 3 oktober

Viktiga datum under höstterminen

19 september – Föräldramöte klockan 18:00
3 oktober – Föräldraråd
5 oktober – Orienteringsdag
Vecka 42 och 43 – PRAO
Vecka 44 – Höstlov
21 november – Föräldraråd
11-14 december – Temavecka
13 december – Lucia och rörelseverk
18 december – Innefotbollsturnering
19 december – Julavslutning i Matteus kyrka

Trevlig helg
Annette, Johan, Rebecca, Sandra och Silvie

Vecka 37 år 8

Hej alla elever och föräldrar!

Veckan har fyllts enligt schema förutom under onsdagen där eleverna fick sträcka på benen i form av den årliga Skoljoggen!

Glöm inte föräldramötet nästa vecka på tisdag kl.18.00. Vi samlas i matsalen denna gång. De elever som missade Skoljoggen eller vill göra ett försök att förbättra sin tid kallas till omspring onsdagen den 19 september. Samling utanför idrottshallen ombytta och redo 14.00. Det gäller elever i år 5-9.

Nästa vecka kommer eleverna i år 8 att träna orientering i okänd terräng i Smedby, som förberedelse inför orienteringsdagen. 8B springer på måndag, då tar vi lite tid från SO:n och eleverna slutar på plats i Smedby ca 15.00. Eleverna tar sig på egen hand till Smedby (buss 117 från Sprängstensgatan- Söder tull, 119 från Södertull – Hustomtebacken. Samling kl. 13.00 vid Busshållplatsen Hustomtebacken. 8A springer på NO/ Idrottstiden på tisdag, samling 13.15 vid busshållplatsen Hustomtebacken. 8A slutar ca 15.30 på plats.

Ansökan inför år 4 höstterminen 2019

Vi vill påminna vårdnadshavare som har barn födda -09 och/eller vårdnadshavare som har bekanta med barn i den aktuella årsgruppen att det nu är högtid att ansöka om elevplats inför ht 2019 på Jönsbergska Idrottsskolan. Under v.42 skickas information om antagningsprocessen ut till sökande elever inför år 4 höstterminen 2019. Om sökande elever saknar information i brevlådan efter novemberlovet ombeds de kontakta Jönsbergska Idrottsskolan via mail (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Elevbesöken äger rum under v.46 med efterföljande informationsmöte onsdagen den 28/11. Mer information finns att läsa i brevet som skickas hem under v.42. Ansökningshandlingar finns påwww.jonsbergska.se. Varmt välkomna!

Vi har glädjen att meddela att Jönsbergska Idrottsskolan genom ett samarbete med IFK Norrköping kan erbjuda alla skolans elever gratis inträde på ännu en spännande hemmamatch: IFK Norrköping – Malmö FF den 26/9 kl. 19.00.

Samling sker utanför Entré 2 kl. 18.45 (vi sitter sedan på sektion O). Personal från skolan tar emot era barn och finns med på läktaren under hela matchen. Vi sitter samlat men vi påminner redan nu om att vi är gäster och det är viktigt att vi inte skräpar ned på läktaren. Kom gärna i Jönsbergskakläder till matchen.

För våra yngsta elever i år 4 & 5 finns det möjlighet att få ta med en vårdnadshavare. Vårdnadshavare som vill medfölja mailar till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast den 20/9.

Eleverna får ut biljetterna i skolan på matchdagen. I halvtid kommer det visas ett trevligt videoklipp på storbildsskärmen, det får ni inte missa! Efter matchen går vi tillsammans ut från arenan så kom och möt upp era barn utanför entré 2 direkt efter slutsignal. Heja IFK!

Hållbarhetsvecka vecka 42 (från skolköket)

Vår standard året runt i framtiden: Målet med veckan är att skapa medvetenhet om vad vi kan göra för att påverka vårt ekologiska fotavtryck, Vi vill visa hur man på sin förskola eller skola kan ersätta eller delvis ersätta råvaror med klimatsmartare alternativ och hur man kan ta hand om den mat som blir över. Det handlar om olika val vi gör både innan, under och efter maten, Hållbarhet när det gäller mat kan handla om att se över sina transporter, välja rätt råvaror, se över sitt matsvinn, källsortera samt utbilda och öka kunskapen bland både kockar, övrig personal och barnen i skolan. Det är i skolan som vi har de bästa förutsättningarna att ge barnen de rätta verktygen för resten av livet, Ny måltidspolicy som uppmuntrar till mer ekologisk och växtbaserad mat Vi försöker med nya riktlinjer bygga in hållbarhetsperspektivet på ett tydligare sätt genom att öka andelen ekologiska och vegetabiliska alternativ. Vår tanke är att policyn ska vara ett levande och användbart dokument som vi kan utveckla efter hand.Policyn ska vara till hjälp för våra kockar i deras arbete. Hållbarhetsmeny med smarta alternativ Till hållbarhetsveckan har vi tagit fram en klimatanpassad meny som består av välkända rätter med en hållbar tvist. Till exempel har vi minskat mängden rött kött och ersatt klassiska tillbehör med mer hållbara alternativ. Ska väcka nyfikenhet och öka kunskaperna Vi vill skapa intresse och på så vis stimulera till nya arbetssätt. Men precis som när man börjar träna en sport, kan man inte gå ut stenhårt på direkten och förändra hela sin matlagning över en natt. Hållbarhetsveckan ska vara vår standard året runt i framtiden, men just nu är vår ambition att väcka nyfikenhet och öka kunskaperna om hur man kan ersätta vissa produkter mot mer hållbara alternativ. Bästa tipset är att sänka animaliska proteiner med femtio procent. Det betyder inte att man behöver ha en massa vegetariska dagar. Att byta ut en del av köttet mot linser och bönor är superenkelt men ger enorm effekt.

Läxor:

Svenska: Utöver att vi läser boken "Resan som började med ett slut" digitalt i skolan har klass 8A som beting att läsa klart sin tystläsningsbok till måndag vecka 42. På måndagslektionen vecka 42 kommer vi börja förbereda för en muntlig presentation/diskussion kring den bok man läst.
8B har i läxa till måndag att läs sidorna 41-63, kap. 5-8 i boken ”Resan som började med ett slut”.

Tyska: Eleverna har till onsdag v.38 att gör klart arbetsbladen "haben&sein" samt "verbböjning efter person". Fortsätt sedan träna verbböjning presens. Skriv 5 exempelmeningar. Kom ihåg 2 meningar utantill, redo att redovisas. Träna också på att böja verben "haben och sein". En övning för detta hittar du på glosor.eu. Logga in med MarLan, välj mappen Tyska 8. Under rubriken "Övningar" hittar du övningen "haben/sein". Träna också på att böja andra verb efter person. En övning för detta hittar du på glosor.eu. Logga in med MarLan, välj mappen Tyska (Martin). Under rubriken: "HT åk 7 ABB 1" hittar du övningen "Kap 7 (das SpBr) Verb + Substantiv".

Spanska: Eleverna har glosor + lyssna och läsa tillhörande text. Glosorna och länken till ljudfilen ligger på mappen SPANSKA ÅK8 på One drive.

Engelska: Eleverna har till fredag glosor + läsa och lyssna tillhörande text "We know where you live". Glosorna och länken till ljudfilen ligger på mappen ENGELSKA ÅK8 på One drive.

Tack för gott samarbete era handledare/
Martin Gustafsson, Dennis Svensson, Christoffer Hagsell, Luisa Sandell och Maria Lundberg.

HT-18:

V. 38 tisdag 18/9: Föräldramöte 18.00
V. 40 onsdag 3/10 :Föräldraråd kl. 18.30, Orienteringsdag fredag 5/10
V. 43: temavecka
V. 44: Höstlov
V. 47 onsdag 21/11: Föräldraråd 18.30
V. 50: temavecka
V. 51: tisdag 18/12: Innefotbollsturnering, onsdag 19/12 Julavslutning Matteus Kyrka kl. 15.30-17.00

Per Blomberg