Vecka 12 – år 5

Bild från Gotland runt i kajak 2018.

Hej alla barn och vårdnadshavare!

Det har varit lite nervösa och oroliga tider den här veckan i och med stängningen av gymnasieskolorna mm. Vi har en daglig konversation med eleverna för att lugna dem, men även för att svara på frågor. Den här veckan har vi även stått och kontrollerat att alla elever har tvättat händerna noggrant innan de sätter sig ner för att äta lunch. Vi kan stolt säga att vi är nöjda med hur snyggt årskurs fem har skött nyheterna och oroligheterna och är glada att de tar det så pass lugnt som de gör!

Föräldramöte

Tack för mötet förra veckan. För er som inte var där kommer här en kortare sammanfattning.

Undervisning och betyg

Nya ämnen nästa år är Moderna språk samt Hem- och konsumentkunskap. Eleverna kommer under nästa temavecka att få prova på tyska och spanska för att därefter få välja vad de vill läsa nästa år. Mer info om själva valet kommer under våren.

Vi visade en kort film om betygsättning. Under höstens föräldramöte kommer vi berätta mer detaljerat om betygsättning.

I år 6 genomförs Nationella prov. Under dessa provdagar kommer vi ej bevilja någon ledighet. Under hösten genomförs alla muntliga delar i svenska, engelska och matte under v.50. Övriga prov är på vårterminen 2021 (för exakta dagar se Skolverkets hemsida).

Norrköpingsstafetten

-Vi beslutade att delta i Norrköpingsstafetten 3 juni. Gå, jogga eller spring 4X4 km i Folkparken. Gratis för alla elever, föräldrar och syskon på skolan. Blir en trivselaktivitet som Föräldragruppen är med och arrangerar. Mer info kommer.

Läget i klasserna

Den senaste tiden har vi arbetat en del i olika grupper med ett material för att stärka elevernas självkänsla. Det har under perioder varit lite oroligt bland vissa elever när det gäller relationer. Vi hoppas och tror att jobbet vi hittills gjort har förbättrat en del men vi har en bit kvar tills vi är där vi vill vara!

Norrköpingsstafetten

Under förra veckans föräldramöten informerade vi om deltagande i denna stafett 3 juni. Intresset från föräldragrupperna var positiv. Roligt! Arrangörerna har meddelat att de har som mål att genomföra stafetten som planerat, även om det såklart fortfarande är oklart. Vi återkommer med besked när de tagit ett beslut. Med andra ord, preliminärboka 3 juni i kalendern.

Hälsningar,
Joel Törndahl

Angående corona

Med anledningen av spridningen av Coronaviruset följer vi på Jönsbergska händelseutvecklingen noga. Vi har sedan en tid tillbaka länkat till de riktlinjer som gäller för Norrköpings skolor och som är framtagna av Folkhälsomyndigheten på vår hemsida. Vi vill härmed göra en del förtydligande och förbereda för ev vidare tänkbara scenarion. 

Idag fredag 13/3 väntas vidare beslut från regeringen kring skolornas förhållningssätt framöver.

Vi är beredda på att förutsättningarna kan förändras timme för timme under den närmaste tiden.

Just nu vill vi uppmana till följande:

Alla kan bidra till att minska risken för eventuell smittspridning genom att:
• Iaktta god handhygien; tvätta händerna minst 20 sekunder med tvål och varmt vatten, i synnerhet inför måltider
• Hosta och nysa i armvecket eller i pappersnäsduk som slängs direkt
• Undvika att röra vid ansiktet och ögonen i onödan
• Stanna hemma om vi är sjuka
• Undvika onödig kroppskontakt mellan varandra. Det finns ju många sätt att hälsa som inte innebär att ta i hand eller kramas. Var kreativa!

 Vi ber dig stanna hemma om du:

Har allt från tydligare sjukdomssymtom såsom feber till lindriga förkylningssymtom såsom hosta eller rinnande näsa

Har besökt något av de drabbade områdena under de senaste 14 dagarna
• Har någon i ditt hushåll som har besökt de drabbade områdena under de senaste 14 dagarna
• Har haft kontakt med någon som är konstaterat smittad under de senaste 14 dagarna

Men viktigast av allt – Behåll lugnet och var noga med att söka upp rätt, saklig information och var källkritisk.

Aktuell information finns löpande på www.norrkoping.se

Vi ber såväl elever som personal och vårdnadshavare ha viss beredskap inför ett ev kommande beslut som skulle innebära att skolan under en tid stängs ned. Under sådana förutsättningar tänker vi att skolarbetet i så stor omfattning som möjligt och med hjälp av dagens teknik ska kunna bedrivas på distans. Det innebär dels att eleverna behöver ta med sig läromedel och material från skolan och att både elever och personal behöver ha viss tillgång till uppkoppling och dator, surfplatta eller mobiltelefon i hemmet. Om uppkoppling eller tekniska hjälpmedel saknas vill vi att ni kontaktar oss för att diskutera hur vi tillfälligt kan hjälpa till med sådan tillgång. Planering, utförande och bedömning av arbetsuppgifter under ett sådant scenario kommer att anpassas för distansstudier. Kommunikation med lärare sker då via elevernas mail och andra ämnesanpassade kanaler. Alternativet till hemarbete är enligt lagstiftningen att vi framöver kan komma att bedriva eftermiddags- helg- eller lovstudier etc på skolan, vilket vi i första hand vill undvika under förutsättning att vi alla hjälps åt och tar ansvar för att distansstudier fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Vi vill dock förtydliga att vi i skrivande stund inte har några skäl till att fatta ett sådant beslut (tex misstanke eller bekräftelse om smittade elever, personal eller anhörig). Vi vill däremot säkerställa att vi inför ett ev sådant beslut (myndighetsbeslut eller eget fattat beslut) är så förberedda som möjligt.

Men återigen – behåll lugnet och gör vad just du kan för att minska smittspridningen. Vi återkommer i frågan när vi har något nytt att meddela!

Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor eller information i frågan som är av nytta i vårt fortsatta arbete. Vi önskar er en trevlig helg!

Med vänlig hälsning,
Patrik Jönsson, rektor

Läxor och prov
Engelska (båda grupperna) till fredag v. 13 glosor och text (“India”, s. 43-44, kap 12) textdel 5-8. Glosorna finns både på Onedrive och www.glosor.eu  

Viktiga datum

V.15 påsklov
V.16 temavecka
V.18 mån-tis 27-28/4 PRAO
V.18 fre ledig – 1:a maj
V.21 ons 20/5 Borgsmodagen
V.21 tor-fre 21-22/5 ledig
V.23 temavecka
V.24 mån 8/6 volleybollturnering
V.24 tis 9/6 fotbollsdagen
V.24 ons 10/6 skolavslutning

Trevlig helg!
Önskar Sofie, Katja, Joel, Alicia, Sophia och Eva.

0 Shares:
Du kan även uppskatta