Vecka 18 år 6

Hej elever och föräldrar! 

Hjälp med skjuts 
Till cyklingen (6A 19-20/5, 6B 23-24/5) ber vi handledare om lite hjälp med skjuts. Det är enbart väskor, tält och material som ska köras ut till Ågelsjön och från Ågelsjön till skolan. Dag 1 – Samling 9:00 på skolan för att lasta i bilarna, sedan åka ut till Ågelsjön för att hjälpa till att lasta av bilarna. Dag 2 – samling 9:30 Ågelsjön för att lasta bilarna och sedan köra tillbaka till skolan. Vi skulle behöva hjälp med två bilar per dag och klass. Hör av er till christoffer.hagsell@jonsbergska.se om ni har möjlighet att hjälpa till. Tack! 

Prao 
Glöm inte bort att PRAO-lapparna ska tillbaka senast måndag 9/5, v.19. 

Idrottsspecialisering  

I år 7–9 har eleverna 1 gång/vecka någonting som vi kallar för specialisering. Det innebär att eleverna får önska en idrott som de sedan undervisas i varje torsdag. Det kan vara en idrott som de redan utövar på fritiden och vill ha mer av eller så kan det vara en idrott som de helt enkelt tycker är rolig.  

Eleverna gör sitt val av idrott i Nova. Klicka på ”övrigt” och välj specialisering. Det är viktigt att välja ett första-, andra- och tredjehandsval. Det är elevernas val som avgör vilka idrotter som kommer genomföras. Det krävs att det blir tillräckligt många som önskar en viss idrott för att den ska kunna genomföras. Utöver val av idrott ska eleverna önska om de vill ha samma idrott hela året eller om de önskar att byta efter jul, och då alltså få ha två av sina val. För att detta ska vara administrativt möjligt så görs det valet redan nu och inte innan jul. 

Vi håller till på flera platser i Norrköping och eleverna förväntas ta sig till och från skolan på egen hand. Föräldrar – hjälp ert barn att resonera kring sitt beslut.  

Utöver de idrotter som vi erbjuder finns det möjlighet att ha en egen idrott. Krav för detta är att träningen bedrivs mellan kl 8-9 varje torsdagsmorgon samt att elev och föräldrar ordnar med en egen tränare och träningslokal som bekostas och ombesörjs av den enskilda eleven. Om någon önskar detta behöver ni skicka ett mejl till Joel (joel.torndahl@jonsbergska.se) med tankar om upplägg, tränare och lokal.  

Valet genomförs i Nova under vecka 19. Sista dag att välja är 15 maj. Frågor om specialiseringen besvaras av Joel.   

Vandring höst 2022 

Datum för vandring hösten 2022. Vandring kommer ske i Nävekvarn och övernattning vid Västra Kovik.  
A – v. 33 tors 18 aug och fre 19 aug 
B – v. 34 mån 22 aug och 23 aug.  

Mer info kommer!  

Ämnesuppdatering 

Idrott och Hälsa 
På lektionerna jobbar eleverna med volleyboll och friidrott. Vi förbereder oss inför friidrottsdagen den 25 maj. Utöver tidigare nämnda kommer eleverna planera och förbereda inför cyklingen som sker senare i vår samt vandringen som kommer ske i höst, precis efter sommarlovet. 

Matematik 

Nästa vecka är det nationella prov i matematik på onsdag och fredag. Vi startar proven klockan 8.30 så var på plats i god tid innan. Se även till att ni har fungerande penna och sudd. 

Svenska 

Vi är i full gång med grammatik. Vi jobbar med ordklasser, skrivregler och språkriktighet. Under nästa vecka kommer eleverna att få ut en checklista inför grammatiktestet. Allt material finns på Teams.  

Engelska 

Vi fortsätter arbetet med realia där eleverna kommer att få skriva om Australien. 

SO  

Vi har pratat om samerna och kommer nästa vecka att fortsätta prata om mänskliga rättigheter. Detta mynnar sen ut i ett mindre prov på måndag v. 19. 

Vi har denna vecka arbetat med källkritik. 

NO 

I veckan är det biologiprov på kapitel 6 (6A-tisdag, 6B-torsdag). Allt material i biologin (begreppslista, checklista och presentationer) finns på teams-no-biologi. Innehållet går även att repetera i Koll på NO.  

Läxor  

Idrott – Läxförhör friluftsliv/allemansrätten. (6A, 18 maj) (6B, 13 maj) Se dokument “Plugga till förhöret” på teams i mappen Idrott – Friluftsliv Cykling Ågelsjön. Läs och se videor på powerpointpresentation samt läs elevhäftet. Det finns även inläst material på Teams i samma mapp.  

Engelska 
Silvies grupp: Inga läxor. 

Luisas grupp: Inga läxor. 

 
Svenska: Man ska under denna vecka ha hunnit med kapitlet om prepositioner i grammatikhäftet, annars är det en läxa till på måndag.   

Tyska 

Glosor: Månader. Se s. 80 i textboken eller övningen “Månader” på glosor.eu. Läs och lyssna på kapiteltexterna på s. 66-67 i textboken tills du förstår allt både när du läser och lyssnar.  
Repetera också tidigare grammatik vid behov. Se översikter i slutet av textboken. Öva på glosor.eu. Se alla övningar som heter ”Grammatik …”. Grammatiköversikter hittar du också i översiktsdelen i slutet av textboken. 

Prov vårterminen 2022 

v.19  

Måndag 9 maj – SO-prov 

Fredag 13 maj – Läxförhör idrott (6B) 

v.20 

Onsdag 18 maj – Tyska 

Onsdag 18 maj – Läxförhör Idrott (6A) 

Fredag 20 maj – 6B Grammatiktest svenska 

v.21 
Måndag 23 maj – 6A Grammatiktest svenska  

Viktiga datum VT21: 
v.20 – Prao mån 16/5 och tisdag 17/5. Cykling 6A – torsdag 19/5 och fredag 20/5. 
v.20 – Cykling 6B- måndag 23/5 och tisdag 24/5.  
v.21 – Friidrottsdag onsdag 25/. Kristi Himmelsfärd torsdag 26/5 & Klämdag fredag 27/5 
v.22 – Temavecka 
v.23 – Nationaldag mån 6/6 
v.23 – Volleybollturnering tisdag 7/6 
v.23 – Fotbollsturnering onsdag 8/6 
v.23 – Skolavslutning Matteus torsdag 9/6 10:00 
 
Trevlig helg! 

Haggis, Johan, Silvie och Moa 

0 Shares:
Du kan även uppskatta