Vecka 39 år 6

Hej elever och föräldrar! 

Information från skolledningen  

Nedan följer information om en incident som inträffade i måndags. 
Strax innan lunch stals fyra el-skotrar tillhörande våra elever, från en av fastighetens cykelparkeringar. Två okända elever gick också in i skolans lokaler och hänvisades därifrån när skolans personal uppmärksammade deras närvaro. 
Händelsen är polisanmäld och vi har pratat med eleverna om vikten av att vara uppmärksamma på okänd närvaro. Vi har också en dialog med fastighetsägaren kring hur vi kan skapa större trygghet runt fastigheten exempelvis genom kamerabevakning mm. Vi kommer också passa på att repetera skolans handlingsplan vid hot och yttre våld tillsammans med barnen, dvs den ”taktik” vi använder oss av om något hotfullt skulle inträffa i vår närhet som kräver exempelvis inrymmning. Ni har säkert redan diskuterat kring händelserna hemma, men vi vill gärna uppmana till att vi alla är lyhörda inför barnens ev frågor och funderingar som berör denna händelse. Hör gärna av er om ni undrar över något! 
Patrik, rektor 

Vaccination Covid-19 
 
Region Östergötland ska under v.40 skicka hem ett brev med information om vaccination för Covid-19 för ungdomar som är fyllda 12 år eller äldre. Vi bifogar denna information så kan ni redan nu ta del av den. De skickar även ut samtyckesblanketter och en hälsodeklaration som ska fyllas i om ert barn ska vaccineras. Vaccinationen är gratis, frivillig och ges i två doser. Vaccinationen erbjuds på vaccinationscentralerna, vårdcentraler samt här på skolan. I det bifogade dokumentet står det hur du går tillväga om du ska boka tid på vårdcentralen eller vaccinationscentralen. 
Vill ni att ert barn ska vaccineras här på skolan får ni lämna in samtyckesblanketten samt hälsodeklarationen till lärare eller skolsköterska senast 14/10

I mailet där ni får veckobrevet, bifogar vi dokumentet kring vaccineringen.  

Ansökan inför år 4 höstterminen 2022 

Vi vill påminna vårdnadshavare som har barn födda -12 och/eller vårdnadshavare som har bekanta med barn i den aktuella årsgruppen att det nu är hög tid att ansöka om elevplats inför ht 2022 på Jönsbergska Idrottsskolan. Sista ansökningsdag är fredagen den 29/10. Under v.42 skickas information om antagningsprocessen ut till de sökande elever inför år 4 höstterminen 2022, som då finns registrerade i ansökningsregistret. Elever som ev söker till skolan efter att information har skickats ut via brev i v.42, får information via mail tom sista ansökningsdag har passerat. Om sökande elever saknar information i brevlådan eller via mail efter novemberlovet ombeds de kontakta Jönsbergska Idrottsskolan via mail (patrik.jonsson@jonsbergska.se). Informationsmöte för vårdnadshavare äger rum onsdagen den 10/11 (v.45) med efterföljande elevbesök under v.46. Mer information finns att läsa i brevet som skickas hem under v.42 eller via mail till sent sökande elever. Ansökningshandlingar finns på www.jonsbergska.se. Varmt välkomna! 

Träningskläder – påminnelse 1 

Vi vill påminna om att nästa fredag den 8/10 är det sista datumet för beställning av Jönsbergska Idrottsskolans egna träningskläder. På vår hemsida hittar ni bilder och priser på produkterna samt vilka storlekar som finns tillgängliga för de olika produkterna. Om föräldrar önskar komma till skolan och prova ut storlekar tillsammans med sitt barn så går detta bra och ni mejlar då till alex.tapia@jonsbergska.se för att bestämma ett tillfälle för det. 

Ni beställer era önskade produkter genom att fylla i det digitala formuläret via följande länk: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=sXu5G5tnkk2uuKxKVpfZ-N0D7zJX_ilAr72-Bli9oTNUMFFaVThQWFFOMDBUQ0YyMlY4TzZQMEZRRC4u 

OBS! Betalningen sker i samband med beställningen och swishas till 123 520 07 87. 

Ange då ELEVENS förnamn, efternamn och BAS-grupp i meddelandefältet! 

(Exempel: Förnamn Efternamn 4A). 

Om ni väntar på mejl med utprovade storlekar från ert barn, men ännu inte mottagit något, ber vi er att titta i er skräppost innan ni hör av er. 

Vid frågor gällande träningskläderna vänligen kontakta: alex.tapia@jonsbergska.se

Viktiga datum VT21 

Vi är tidigt ute, men längst ner hittar ni viktiga datum för vårtermingen 21. 

Ämnesuppdatering: 

SO: Nu har vi haft prov på källor och historiebruk. Nästa vecka kommer checklistan ut för provet v. 42.  

Engelska: Vi fortsätter att arbeta med engelskaboken. I kommer även att öva på läs och hörförståelse.  

NO: Denna vecka har vi ägnat samtliga lektioner till att repetera inför kommande NO-prov. Allt material som ni kan träna på finns i fysikmappen. 

Matematik: Denna vecka har vi genomfört matematikprov på kapitel 1. Vi har även startat upp kapitel 2 som handlar om multiplikation och division. 

Svenska: Nu har eleverna avslutat sitt första arbetsområde i svenska. Det berörde argumentation, eleverna fick lära sig skillnaden mellan en tes och ett argument, debattera i mindre och större grupp samt läsa olika argumenterande texter för att finna inspiration till sitt eget skrivande. I tisdags började vi vårt andra arbetsområde. Eleverna blev indelade i läsgrupper för att sedan börja läsa den skönlitterära boken ”Den osynliga flickan”. Fokus på detta område är högläsning, d.v.s. öva sin förmåga att läsa med flyt samt visa förståelse för det man har läst. Läsningen sker i mindre grupper och har man varit sjuk/frånvarande har man ett läsbeting till nästkommande lektion. Detta beting varierar utifrån varje grupp, vilket innebär att eleverna informerar varandra hur långt man har kommit i just sin grupp. Hela boken (indelad utifrån varje kapitel) finns inskannad på Teams i svenskmappen. På detta sätt finns boken alltid tillgänglig, om man t.ex. plötsligt blir sjuk eller liknande. 

Spanska: Nu är vi igång på riktig med spanskan! Vi har haft en jättebra start och vi tycker att det är väldigt roligt att möta så duktiga och motiverade elever.  

Vi (Luisa och Tapia) har lektioner i spanska onsdagar mellan 13.20 och 14.30. Luisa undervisar i 6A och Tapia i 6b.  Vi kommer att ha läxor varannan vecka, så eleverna har två veckor på sig att förbereda den. Eftersom vi endast har spanska en gång i veckan är det väldigt viktigt att förbereda sina läxor/prov och ta igen det man har missat om man har varit ledig eller sjuk. Läxorna hittar ni på Teams under “moderna språk”—> “Spanska”. 

Läxor: 

Engelska: Till fredag vecka 39 har båda grupperna glosor som de ska kunna muntligt och skriftligt. De ska även kunna läsa och översätt texten “The awful waiter” på sida 24 i textboken. Glosorna ligger som vanligt på Teams under engelska.  

Tyska: Glosor. Se övningen “Kapitel 3b” på glosor.eu. 
Du hittar alla glosor på glosor.eu. Logga in med användarnamnet “marlan”, gå in i mappen “Tyska (Martin), och leta efter aktuella kapitel under rubriken “Genau 1”. 

Läs och lyssna på kapitel 3b flera gånger, tills du förstår. Träna också på att läsa texten högt. 
Du hittar alla ljudfiler på ovningsmastaren.se. Filtrera på ämnet tyska och leta efter boken Genau 1. 

Spanska: Läxa till onsdag vecka 41 är att kunna siffrorna 0–30. Dessa finns i läroboken Vale 7. Lyssna även på hur siffrorna uttalas på www.ovningsmastaren.se (kapitel 2 och kapitel 3). 

Prov:  

Vecka 41 – Onsdag 13/10 Tyska 

Vecka 42 – Måndag 18/10 Historia 

Vecka 42 – Torsdag 21/10 Matematik kap 2 

Vecka 43 – Källkritik – (Temavecka IT) 

Vecka 47 – Måndag 22/11 Läsförståelseprov i svenska, Onsdag 24/11 Spanska 

Vecka 48 – Torsdag 2/12 Matematik kap 3 
 

Viktiga datum HT21: 
v.43 – Temavecka 
v.44 – Höstlov 
v.48 – 1/12 Föräldraråd 18:00 
v.48 – 3/12 Studiedag 
v.49 – 9-10/12 Temavecka 
v.49 – V.50 – Muntliga nationella i Ma, Sv, Eng (Ingen ledighet beviljas) 
v.50 – Temavecka 
v.50 – Julavslutning Matteus 10:00 
v.51 – Jullov 

Viktiga datum VT21: 

v.4 – Föräldraråd onsdag 26/1 18:00 
v.6 – Nationella prov Svenska tis 8/2 och tors 10/2 
v.8 – Sportlov 
v.10 – Föräldramöte onsdag 9/3 18:00 
v.10 – Studiedag 11/3 
v.11 – Vinterfriluftsdag (Romme) 14/3 
v.14 – Nationella prov Engelska tis 5/4 och tors 7/4 
v.14 – Temavecka 
v.15 – Påsklov 
v.16 – Påsklov måndag 18/4 
v.16 – Föräldraråd onsdag 20/4 18:00 
v.18 – Nationella prov Matte ons 4/5 och fre 6/5 
v.20 – Prao mån 16/5 och tis 17/5 
v.20 – Friidrottsdag ons 17/5 
v.21 – Kristi Himmelsfärd tors 26/5 & Klämdag fre 27/5 
v.22 – Temavecka 
v.23 – Nationaldag mån 6/6 
v.23 – Volleybollturnering tis 7/6 
v.23 – Fotbollsturnering ons 8/6 
v.23 – Skolavslutning Matteus tors 9/9 10:00 
 
Trevlig helg! 

Haggis, Johan, Silvie och Victor 

0 Shares:
Du kan även uppskatta
Läs mer

Vecka 33 år 6

Hej elever och föräldrar!   Appen  En ny app är under utveckling. Under tiden appen är under utveckling så kan du logga in via www.esmp.se …
Läs mer

Vecka 36 år 6

Hej elever och föräldrar!  Vi har haft en fortsatt kanonvecka med våra elever!   Nu har utvecklingssamtalen dragit igång och vi…