Sök till Jönsbergska

Vecka 39 år 5

Hej alla där hemma!

Ännu en vecka har passerat och lektioner, rutiner har rullat på i vanlig takt. Vi avslutade den här veckan med en orienteringsdag i Vrinneviskogen. Alla påvisade en bra kämparvilja och dagen bjöd på bra orienteringsväder.

Nästa vecka är det dags för den här terminens första föräldraråd. Föräldrarådsrepresentanter samlas som vanligt vid administrationen onsdagen den 4/10 kl. 18.30. Om ni har några frågor maila dessa till er representant.

5A: Christian Thyman (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)
5B: Sara Lindén (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

Redan i samband med detta brev kan vi meddela att Jönsbergska Idrottsskolan kommer att vara matchvärdar när IFK Norrköping möter Malmö FF på Östgötaporten. Boka redan nu in måndagskvällen den 16/10. Mer information kommer inom kort.

Följande kommer vi att arbeta med vecka 40:

I svenska- Vi arbetar med ett skrivarbete som handlar om ”huset”. Varje elev arbetar med ett kapitel/vecka. Vid frånvaro ligger det på varje elevs eget ansvar att arbeta med de som missats som läxa.

I engelska – Läxa i Luisas grupp är månaderna, veckodagarna och årstiderna. Läxa i Silvies grupp är glosor och att kunna läsa och översätta texten på s.16-17 (kap 3).

I SO – Vi fortsätter att arbeta med geografi. Till provet i Geografi onsdagen den 18/10 ska ni kunna följande: Skillnaden mellan väder och klimat, jordens klimatzoner, vattnets kretslopp, olika spår efter istiden, vad en kontinentalplatta är, varför det blir jordbävningar och vulkanutbrott, olika naturtyper i världen och Europas länder, huvudstäder och naturgeografi. Allting läggs ut på OneDrive v.40. Kartor, PP-presentation och häfte om de olika naturtyperna. Självklart är det även viktigt att titta igenom sina anteckningar i sin SO-bok.

I NO – Vi närmar oss provet i biologi (provet är tisdagen den 10 oktober för 5A och fredagen den 13 oktober för 5B). Eleverna har fått ut övningsuppgifter som kan användas för att befästa erhållna kunskaper. Arbetshäftet i NO (kroppen) är tänkt som ett stöd för alla elever i att befästa kunskaper som fås under arbetsområdet kroppen. Häftet används både i skolan och vid behov hemma. Eleverna är inte tvungna att göra allt i häftet men det kan med fördel användas som en del i arbetet för att lära sig alla delar som hör till arbetsområdet. Planeringen är till för att eleven ska kunna följa med i vad som det arbetas med i biologi. Det innebär att vid frånvaro så finns all information att tillgå för att snabbt på egen hand ta igen missade lektioner, vilket är elevens ansvar. Planeringen för arbetsområdet finns i den delade mappen ”elever2006” på OneDrive.
Eleverna har fått ut en utförlig beskrivning om vad som alla ska kunna efter arbetsområdet (kopplat till kunskapskrav och centralt innehåll i biologi). Den har vi gått igenom i detalj och väldigt noggrant. Använd gärna beskrivningen för att kontrollera att alla delar sitter inför provet. Det handlar inte om detaljkunskap utan det är mer översiktligt vad gäller kroppen och sinnena.

I matematik – torsdag vecka 40 (5 oktober) är det dags för matematikprov i år fem. Provet omfattar kapitel ett – ”tal och räkning”. Det handlar bland annat om fyra räknesätten, bråktal, decimaltal och problemlösning. Planeringen för arbetsområdet finns i den delade mappen ”elever2006” på OneDrive.

Eleverna kan med fördel använda sig av följande för att träna till provet:

- blandade uppgifter på sidorna 48- 49.
- träna mera på sidorna 52 – 53.
- Repetera valda delar av kapitel ett.

Vi kommer även att ägna en del lektionstid till att repetera och fördjupa kunskaperna inför provet den 5 oktober. 

Id - Hej! Här kommer din första läxa i ämnet idrott och hälsa. Du ska lära dig några viktiga karttecken. Med hjälp av dessa blir du säkrare på att orientera i skogen. Öva på nedanstående karttecken till orienteringsdagen 29/9. Skriftligt läxförhör under idrottslektionen tisdagen v. 40. Material för att träna karttecken du ska kunna finns på OneDrive. Det delade materialet innehåller dessutom fler karttecken för dig som är intresserad och vill lära dig mer. Mappen heter "Idrott och hälsa- elever födda 2006" I den mappen hittar du en annan mapp som heter "Orientering". Där hittar du två bilder med olika karttecken. Det finns även ett dokument som heter "länkar till orientering". Där hittar du en länk kopplat till en video som går igenom olika karttecken. Karttecken att lära sig: Vägar, stigar, elljusspår, stängsel, sten, brant, höjd, kraftledning, hus/byggnad, sankmark, bäck, punkthöjd, grop, sjö, tät skog/tomtmark, åker/äng. Lycka till!

Hoppas att alla får en trevlig helg!

Vänliga hälsningar era handledare Per, Martin, Lena och Mia.

Viktiga datum:

Vecka 40, onsdag 4/10 kl. 18.30 föräldraråd
Vecka 43 temavecka
Vecka 47, onsdag 22/11 kl. 18.30 föräldraråd
Vecka 50 – 51, onsdag 13/12 – tisdag 19/12 temavecka
Vecka 51, torsdag 21/12 avslutning i Matteus kyrka kl. 16.00

Per Blomberg

Ansvarar för drift, underhåll och utveckling av Jönsbergska Idrottsskolans hemsida. Vidare utvecklar han systemet Nova, som innehåller närvaro, bedömning och mycket annat. 

Mer i denna kategori: « Vecka 38 år 5 Vecka 40 år 5 »

Per Blomberg