Sök till Jönsbergska

Vecka 12 år 5

 Hej igen alla elever och föräldrar! 

Vi har haft en bra vecka och vädret blir ljusare och ljusare. Eleverna tycker det är roligare och roligare att var ute på rasterna med en skön sol i ansiktet.

På idrotten så spelar eleverna nu fotboll samt innebandy.

På bastiden så pratade vi om det vi lyfte på föräldramötet, ”skojbråk” samt hur eleverna uttrycker sig. Vi påminde om skolans värdegrund och hur vi alla vill bli bemötta. Vi fick bra respons från eleverna och ni kan även prata om detta hemma.

Läxor/prov  

 Engelska: Text plus oregelbundna verb till fredag. Allt finns på OneDrive.

Minnesanteckningar föräldramöte åk 5 14/3-19

* Eleverna fick även i år beröm för hur de skötte sig under resan till Romme. Det hade varit en härlig dag, även om vädret inte var på skidåkarnas sida.
* Under v.15 är det temavecka. Den här gången är det ”språk” som är temat. Eleverna kommer under denna vecka få prova på spanska och tyska. Det är även de två språken de kommer att ha att välja på den dag det är dags för språkval.
* Under åk 5 kommer friluftsaktiviteterna vara förlagda under dagtid. Det är först i åk 6 som det tillkommer övernattning.
* Frånvaro: Vid längre ledigheter kan det vara så att eleven får ta igen lite i efterhand även om hen har haft med sig studiematerial hem under sin frånvaro. Det är bra om vi som föräldrar peppar barnen hemma så att de frågar sina ämneslärare vad de har missat. (OBS! detta gäller även vid kortare frånvaro/sjukdom) Handledarna påminner om att det är bra att använda sig av ”Stugan” då eleven där även får hjälp av lärare med sitt arbete.
* Skojbråk: En del är inne i en fal just nu där skojbråk lätt eskalerar från något relativt oskyldigt till osämja. Prata gärna med barnen om det hemma. Om barnen själva nämner något om liknande lekar hemma så ska vi som föräldrar direkt höra av oss till skolan. (Nummer/mailadresser finns i appen samt på hemsidan) Jönsbergska har nolltolerans mot lekar som innehåller slag etc.
* NO: Eleverna har jobbat mycket praktiskt nu. De har precis avslutat sina ficklampsbyggen. Lisen upplever att eleverna tycker att det är roligt att jobba praktiskt. Nu väntar en period av mer läsning inom NO-ämnena.
* SV: Jobbat med filmanalys. Eleverna har sett en film (”Pay it forward”) som de sedan har jobbat vidare med vid datorn. De har då följt en mall med olika frågeställningar. Nu kommer det vara grammatik som är i fokus på lektionerna.
* SO: Eleverna har nyligen haft prov i religionskunskap. Under historielektionerna kommer de nu att arbeta med Medeltiden och därefter Vasatiden.
* ENG: Eleverna tränar på att skriva realiatexter på datorn. De faktasöker och skriver sedan en text. Senast om Indien.
* MA: Under fredagen (15/3) är det matteprov. Färdigheterna som testas är bland annat decimaltal och avrundning.
På lektionerna kommer klasserna att arbeta med enhetsomvandling med decimaltal. Det är viktigt att eleverna tränar mycket på multiplikationstabellerna så att de sitter ordentligt. Alla uträkningar blir lättare att lösa när man kan dem.
* IDH: Innebandy och innefotboll är huvudidrotterna för den här perioden.
* ESTET: Joel informerade om Disneytemat som eleverna jobbar med tillsammans med Gusten. Det är många olika delar som ska övas in. Bland annat skådespeleri och sång. Det kommer att bli en föreställning av temat som främst ska visas upp för åk 4. Eventuellt även för föräldrarna i åk 5.

Viktiga datum inför vårterminen:    

v.15 Temavecka   
v.16 Påsklov   
26/4 Teatern “Vad äter dig”
24/4 Föräldraråd kl.18.30   
29-30/4 Prao   
6/5 Heldag i Kolmårdens djurpark  
21/5 Friidrottsdag på  Borgsmo   
28/5 5B:s föräldragrupp (mer info. Kommer)
31/5 Ledigt (klämdag)   
v.23 Temavecka   
7/6 Ledigt (klämdag)   
10/6 Volleybollturnering (på skolan)   
11/6 Fotbollsturnering    
12/6 Skolavslutning  St. Olai kyrka kl. 10.00 

 Vi handledare i år 5 önskar Er en mycket trevlig helg! 
Med vänliga hälsningar/  
Patrik, Lisen, Joel & Tapia 

Per Blomberg

Ansvarar för drift, underhåll och utveckling av Jönsbergska Idrottsskolans hemsida. Vidare utvecklar han systemet Nova, som innehåller närvaro, bedömning och mycket annat. 

Mer i denna kategori: « Vecka 11 år 5 Vecka 13 år 5 »

Per Blomberg