Sök till Jönsbergska

Vecka 12 år 6

Hej alla elever och föräldrar!

Den här veckan har vi delat ut praolappar till alla elever som vi vill be er att fylla i och lämna tillbaka senast torsdagen den 3 maj. Vi påminner även om att språkvalet ska göras i Nova senast fredag vecka 15.

Nästa vecka är det dags för Temavecka och den här gången kommer det att handla om entreprenörskap. Veckan kommer att innehålla många spännande uppgifter där eleverna kommer att få utlopp för sin kreativitet. Under veckan ska eleverna i sina fadderslingor skapa en produkt som sedan ska presenteras för de övriga under en mässa. Eleverna börjar varje dag kl.08.30 och slutar kl. 14.30. På tisdag är det innebandy så tag med idrottskläder. Vi kommer att spela Final i futsal för flickor torsdagen den 29/3. Det är torsdagen på temaveckan.

Spelschema

Kl.11.00
Jönsbergska Idrottsskolan-Aspudden

Kl.12.30
Förloraren i match 1-Varlaskolan

Kl.14.00
Vinnaren match 1-Varlaskolan

Vecka 16 börjar idrotten sin uteperiod. Så tänk på att ta med kläder efter väder. Uteschema kommer att finnas på hemsidan.

Under kommande veckor kommer vi att prata om reklam/konsumentupplysning på hkk-lektionerna. Inför det så har 6 B1 och 6 A2 fått en uppgift att titta på en tv-kanal med reklam (valfri) under minst 60 min. till nästa gång v.15.

6 B2 och 6 A1 kommer att få samma uppgift nästa vecka inför lektionen v.16. Alla får uppgiften i pappersform att fylla i hemma.

Jag bifogar båda klassernas protokoll från föräldramötet längst ner. Ett stort tack till våra sekreterare.

Vecka 13: Temavecka

Måndag
Fm: projekt i fadderslingor
Em: Matematik - Träna inför NP, SO-prov Hållbar utveckling och hållbar utveckling
Tisdag
Fm: projekt i fadderslinga
Em: Innebandy
Onsdag
Fm: SO - ekonomi, Matematik - Träna inför NP
Torsdag:
Projekt i fadderslinga + bastid
Fredag: Långfredag Lov

Vecka 14: Påsklov

Vecka 15

Tisdag: NP Matematik
Torsdag: NP Matematik
Fredag: Sista dag att ändra språkval i Nova

Vecka 17

Onsdag: Föräldraråd

Vecka 18

Måndag, tisdag: Lov
Onsdag: NP engelska
Torsdag: Sista dag att lämna in praolapp
Fredag: NP engelska

Vecka 19

Torsdag, fredag: Lov

Vecka 20

Måndag: Prao år 6
Tisdag: Prao år 6

Vecka 21

Onsdag: Friidrottsdag Borgsmo

Vecka 23: Tema

Onsdag: Lov

Vecka 24

Måndag: Volleybollturnering
Tisdag: Fotbollsturnering
Onsdag: Skolavslutning Matteus kyrka

Minnesanteckningar från föräldramöte i 6A på Jönsbergska 180314

Gemensam info i matsalen

Sommaravslutning

Ons 13/6 kl 11.00 i Matteuskyrkan

Skolstart Ht-18

Mån 20/8

Prao i åk 6

14-15/5 Tony kommer att dela ut blanketter för val. Under praktiken kommer eleverna få en uppgift att skriva från SO-lärarna.

Friluftsliv

7-8/6 cykling till Mem (Söderköping) med övernattning och matlagning på stormkök.

Nationella prov

I svenska gjordes NP V6. Matte kommer V15. Första huvudräkning, tre problemlösning med miniräknare varav det sista lite större med undersökning av mönster och samband. I engelska V18 första dagen läs och hör och andra skriv. Det svåraste med skriva är att komma igång så eleverna tränar på lektionerna med kortare skrivuppgifter som ska lämnas in under lektionen. Testen är max 80 min långa. Uppmana barnen att sova ordentligt inför testveckorna och äta bra frukost på morgonen. De får ta med sig frukt och vatten/bubbelvatten till testen.

Betygsvarningar

V19 kommer ev. betygsvarningar ut via posten för att upplysa om att det finns saker att jobba med för att inte få underkänt i aktuellt ämne. Redan på utvecklingssamtalen som varit ska man ha fått reda på om man riskerar att inte nå målen. Lärarna brukar också prata med eleverna och föräldrarna brukar bli kontaktade så varningen ska inte komma som en överraskning.

Borgsmodagen

23/5 kl 8 - ca 15.30 är det heldag med friidrott i Klockaretorpet. Ta med matsäck! Peppa barnen att kämpa. Senast på orienteringen gjorde 6-orna rekordtider.

Språkval

Inför valet av moderna språk till 7-an har man preliminärkollat vilka språk barnen är intresserade av och sett att intresset för franska är så lågt att man inte kommer att erbjuda det. Tyska och spanska kommer i nuläget vara valbara språk. Om ngn av dem som hade velat läsa franska blir ledsen ska man höra av sig till skolan och se om det går att lösa genom samarbete med Erlaskolan eller åk 8.
Känner man att man valt fel språk kan man byta, bara det inte går för lång tid så man missar för mycket. Man kan även välja att ist för sp/ty läsa extra engelska eller svenska om man har svårigheter med de ämnena och känner att det blir tungt att lägga till ytterligare ett språk.

Idrottsspecialisering

I 7-an kommer barnen att kunna välja en specialisering på torsdagar kl 8.10-9.10. Joel Törnblad kommer att kolla vad alla elever önskar. Man gör tre val och får oftast sitt förstaval även om 9-ornas önskemål tillgodoses först.
Exempel på val är basket, handboll, fotboll, gymnastik, racketstadion, dans och simning. Om man har en individuell idrott som man vill utföra istället förs en dialog kring förutsättningarna, hjälp av föräldrar, eget ansvar, tid osv.

Ämnesuppdatering

Matte: Algebra, talmönster, ekvation, diagnos 15/3 och prov V12. Eleverna går mycket framåt.

Engelska: Läs, hör, skriv, t.ex. en egen text om sin idol, spelat in muntligt, gjort läsförståelse i längre texter med skräckhistorier ist. för boken. Slöjd: Jobbar med metallslöjd.

NO: Teknik, konstruera och bygga bro i smågrupper av pinnar, sugrör, papper, tejp, lim och tråd med budgetplanering i Excell-program, klart V17.

SO: Geografi kartkunskap med tävling mot andra klassen. J Frida är tillbaka från sin föräldraledighet och kommer att stötta Rebecka som vikarierat under tiden.

Svenska: Jobbat bl.a. med läsförståelse kopplat till SO om fattigdom o. dyl.

Idrott: Rommedagen var lyckad, tack till alla föräldrar som följde med! Just nu fotboll och innebandy. Utsätts ibland för 9-or som har i uppdrag att genomföra egna lektioner.

Bussläget

Ett stort jobb för att försöka påverka hållplatsbytet har gjorts. Förra veckan var Patrik Jönsson repr. från huset på möte med kommunen och Östgötatrafiken. Det kändes som att kommunen önskar att Ö-trafiken ska köra ner till Sprängstensgatan, vilka säger promt nej till det för att kommunen inte tagit med den hållplatsen i sin trafiksäkerhetsanalys från början. Kommunen kommer att bygga en säkrare hållplats med staket och trappa vid Thapperska och tvinga ner resenärerna till tunneln under vägen.

Att gå på Ga Övägen (inte i tunneln) som barnen gör nu, är naturligtvis väldigt trafikfarligt så det är bättre att tills vidare ta bussar som svänger in till Vilbergen och gå av vid Topasen och gå över övergångsstället vid rondellen. Prata med barnen om faran!

Föräldrarådsmöte

25/4 kl 18, lämna frågor och synpunkter till Linda Cupan, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lunchrasterna

Det är tänkt att 6-orna som får vara inne på smårasterna ska gå ut på lunchrasten för att få frisk luft och röra på sig men de fuskar lite med det. Peppa barnen att gå ut för att orka med dagarna och må bättre.

Strafflekar

Det förekommer lekar/tävlingar som går ut på att man t. ex. smäller till varandra i huvudet när man ser en gul bil, är närgångna vid könsorganen när man duschar osv. Dessa lekar har trots att de börjat med skoj gått överstyr lite för många gånger. Man har även kört Rap Roast som handlar om att kränka varandra så mycket man kan, vilket ofta slutat i kaos och elever har blivit väldigt ledsna. Det förekommer även tråkiga kommentarer om vad man har för märken på kläder, hur man bor osv. Influenserna kommer från Youtube. Det är inte mobbing mot vissa elever utan inom kompisgängen. Lärarna har pratat med berörda och skrivit om det i veckobrev. Prata hemma om vad man ser på Youtube och att detta inte är en ok kultur.

Fair Play Trophy

FP Trophy 9/5 mellan 12 fotbollslag i Mirum Arena. 3 lag är anmälda, ännu inte bestämt om det kommer vara mixade lag el. inte.

Föräldramöte i 6A

Trivselgrupper

Malin informerade om att klasslistan med ansvarsgrupper var genomgången och vi beslutade att börja om från början, vilket vill säga från slutet: Zetterberg, Yousef, Wall, Wickenberg och Wigge anvarar VT18.

Trivselgruppen ansvarar för fika vid nästa föräldramöte och lärarpresent vid sommaravslutningen till våra fem mentorer för sammanlagt 1200 kr. Vi samarbetar med 6B som köpte till jul.

Klasskassan

Kassör Torbjörn Westerlund informerade om att det är dags att betala in terminens 220 kr och att han kommer att skicka ut ett mail ang. inbetalningen. I Facebook-gruppen "Jönsbergska 6A" finns ett Excell- dokument där klasskassan redovisas. Statusen nu är 51 043 kr. Senaste insättningen var halva potten-lotteriet i okt. Viktigt att barnen själva börjar fundera över hur de kan samla in pengar till en framtida aktivitet. Torbjörn Westerlund kontaktar handledarna och ger dem i uppdrag att engagera eleverna. Ett mål kan vara att få in 8000 kr/termin. De förslag som kom fram var att fortsätta med halva potten-lotteri en gång/år, samla pantburkar bland släkt och grannar, brännboll på Himpan, bada, ha kul och grilla tex vid Sörsjön i augusti och göra om den uppskattade femkampen, kanske arrangerad av eleverna själva, samt grilla tillsammans efteråt. Trivselgruppen tar tag i frågan.

Dataspel/mobil

Barnen spelar mycket dataspel eller håller på med sina mobiler. Många tyckte att det var frustrerande och flera familjer har infört begränsningar, tex två spelfria dagar/vecka eller begränsat via i wifi-router. Bra att vi kan stötta varandra i detta som berör många. Istället för förbud kan man försöka få barnen att förstå att det är ett beroende som inte är bra för dem och försöka hjälpa dem att göra andra saker. Läxor Det verkar inte som att barnen har så många läxor utan gör det mesta arbetet i skolan - hoppas vi.

Antecknat av Cattrin Wigge, Saras mamma 6B

6B Minnesanteckning Föräldramöte 14 mars

25 april Föräldrarådsmöte

9 maj FP Trophy

14-15 maj Prao

23 maj Borgsmo-dag, matsäck med

V 15 Nationella prov i MA

V 18 Nationella prov i ENG

V 19 Eventuella betygsvarningar delas ut under denna vecka. Elever och föräldrar har fått information sedan tidigare om att det finns saker kvar att göra för att ha en chans att undvika varning.

7-8 juni Friluftsaktivitet, cykla till Mem och övernatta, föräldrar är välkomna att hälsa på under kvällen den 7 juni.

13 juni kl 11.00 Sommaravslutning i Matteus kyrkan

20 aug skolstart

Språkval – marknadsundersökning om vilket språk som eleverna vill läsa har gjorts under våren. De flesta vill läsa Spanska eller Tyska. Endast ett fåtal har valt Franska så det kommer inte att vara valbart. Möjligheten att läsa extra engelska eller svenska istället är en lösning för elever som har det svårare med språk.

Information om vad som gjorts och görs i olika ämnen:

Matte – Algebra, uttryck, prov v 12, diagnos 15 mars

Eng – läs, hör och skriv. Skrivit om sin idol. Arbetats med v-logg

Träslöjd – arbetat med metall, börja med en bricka

NO – i tekniken ska eleverna bygga en bro, planera arbetet och räkna på budget. V 17 ska det vara klart.

SO – Sofie kommer tillbaka från föräldraledighet och kommer att gå parallellt med Rebecca.

Svenska – läsförståelse

Idrott – stort tack till föräldrar och elever som deltog i Romme-resan. Inriktning fotboll och innebandy just nu, full fart och jätteroligt.

Bussläget

Skolan har försökt påverka kommunen och Östgötatrafiken att buss-rutten ska vara som tidigare men inte fått ngt gehör. Kommunen kommer att lösa det genom att bygga en säkrare busshållplats och gångväg till och från skolan. Ingen tidsplan finns för när arbetet ska påbörjas men skolan återkommer med mer info.

Prata med eleverna hemma om:

Att gå ut på lunchrasten

Att det är nolltolerans på skolan med lekar som förekommit under våren och som har gått över styr. (ex. strafflekar, raproast ) Skolan har tagit tag i problemet.

Att det förekommer kommentarer om vad man har för bil, hus och klädmärken.

Information till klass 6B

31 mars är sista dag att betala terminsavgiften

Kryddförsäljning drar igång vecka 12

Pant-aktivitet i juni, mer info kommer när det närmar sig

Vår-aktivitet, mer info kommer

 

 

Per Blomberg

Ansvarar för drift, underhåll och utveckling av Jönsbergska Idrottsskolans hemsida. Vidare utvecklar han systemet Nova, som innehåller närvaro, bedömning och mycket annat. 

Mer i denna kategori: « Vecka 11 år 6 Vecka 15 år 6 »

Per Blomberg